SANADER - KOSOR

Susret u sudnici nekoć bliskih suradnika i šefova HDZ-a

03.07.2012 u 07:38

Bionic
Reading

Dvoje bivših premijera i predsjednika HDZ-a susrest će se danas na zagrebačkom Županijskom sudu gdje bi Jadranka Kosor trebala svjedočiti na suđenju svom prethodniku Ivi Sanaderu i stranci kojoj je bila na čelu od njegova iznenadna odlaska iz Banskih dvora prije tri godine.

Kosor je u ovom slučaju već svjedočila u istrazi kada je, po pisanju medija, USKOK-ovim istražiteljima kazala da predsjedništvo stranke u vrijeme kada joj je Sanader bio na čelu nikada nije raspravljalo o financiranju.

Slično je na sudu danas ustvrdio i bivši glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić koji je ispričao i da je Državnom odvjetništvu nakon izbijanja afere Fimi media odnio dva milijuna kuna i 300 tisuća eura koje je optuženi bivši stranački rizničar Mladen Barišić predao u blagajnu, nakon što ga je Jadranka Kosor smijenila s dužnosti.

I Kosor je u istražnom svjedočenju navodno ispričala da je Barišić, kad su ga ona i Bačić obavijestili da će biti smijenjen s mjesta glavnog rizničara, rekao da kod sebe ima 300.000 eura i dva milijuna kuna, prikupljenih od donacija stranci.


Istražiteljima je kazala i da predsjedništvo HDZ-a nije raspravljalo o plaćanju pjevača ili kupnji lokalnih medija, a naglašavala je i da je kao premijerka svesrdno podržavala borbu protiv korupcije. Tu je tvrdnju više puta ponavljala i tijekom izborne kampanje nakon koje je morala napustiti Banske dvore, ali i nedavnih izbora u HDZ-u na kojima ju je uvjerljivo pobijedio novi predsjednik Tomislav Karamarko.

Uz HDZ kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, njenog bivšeg predsjednika Sanadera i glavnog rizničara Barišića USKOK u aferi Fimi media tereti Sanaderova glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu stranačku blagajnicu Branku Pavošević te Nevenku Jurak, vlasnicu agencije po kojoj je slučaj dobio ime.

Optužbe da su iz državnih institucija i tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna, kojima su uglavnom punili stranački 'crni fond', priznali su svi osim Sanadera i Mačeka. Obrana HDZ-a, pak, tvrdi da je 'crni fond' nastao bez znanja stranačkih tijela. To je potvrdio i jedan od ključnih USKOK-ovih svjedoka iz HDZ-a, bivši glavni tajnik Ivan Jarnjak, rekavši da su svi u stranci bili podređeni Sanaderu.