EUROPSKA KOMISIJA

Suradnja s Haagom ostaje ključna za napredak RH

15.04.2011 u 16:35

Bionic
Reading

Europska komisija u petak je priopćila, nakon presude hrvatskim generalima u Den Haagu, da od Hrvatske očekuje daljnju punu suradnju s Haškim sudom.

'Puna suradnja s Haaškim sudom ostaje ključna za zatvaranje poglavlja o pravosuđu', kazali su u Bruxellesu.

Haaški sud u petak je dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača proglasio krivima i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.

Europska komisija 'prima na znanje današnju presudu' i činjenicu da se na nju moguće žaliti, kazala je glasnogovornica povjerenika za proširenje Štefana Fuelea Natasha Butler.

Pored toga je istaknula da je rad Haaškog suda jako važan a da EK suosjeća sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima. 'Za iscjeljenje rana potrebno je vrijeme', rekla je Butler.

'Vjerujemo da će Hrvatska i dalje gledati u budućnost u duhu strpljenja, pomirbe i napretka što ju je dovelo do točke na kojoj je danas - na putu da postane 28. članica EU-a', kazala je Butler.