DISKRETNA PODRŠKA

Suprug Kolinde Grabar Kitarović konačno izašao iz sjene

18.08.2014 u 14:58

  • +3

Kolinda Grabar Kitarović i suprug Jakov Kitarović

Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Ivana Galović

Bionic
Reading

Tek je za posjeta Rijeci, gradu u čijoj je okolici rođena, predsjednička kandidatkinja HDZ-a svog supruga, Riječanina Jakova Kitarovića, službeno pokazala široj javnosti. Ovaj samozatajni muškarac svoju je karijeru podredio supruginoj, a u fokus medija stigao je tek 2010, kada je razotkrivena zloporaba službenog automobila i špijunska afera tijekom veleposlaničkog mandata Kolinde Grabar Kitarović u SAD-u

Iako kao kandidatkinja HDZ-a na predsjedničkim izborima već neko vrijeme obilazi Hrvatsku i pojavljuje se na svečanostima poput one u Kninu povodom Dana domovinske zahvalnosti ili Sinjske alke, tek joj se ovog vikenda pridružio suprug. Zajedno su prisustvovali svetoj misi povodom blagdana Velike Gospe u riječkom svetištu na Trsatu dok su se u subotu na riječkom Korzu družili s tamošnjim stranačkim kolegama.

O Jakovu Kitaroviću zna se vrlo malo. Ovaj Riječanin suprugu je upoznao u Zagrebu u kojem su oboje studirali – on na FER-u, ona na Filozofskom fakultetu. Vjenčali su se 1996. u Rijeci, a uskoro je Kolinda Grabar Kitarović dobila posao u hrvatskom veleposlanstvu u kanadskoj Ottavi.

Jakov Kitarović radio je kao profesor Pomorskog fakulteta u Rijeci, no svoju je karijeru stavio na led te se predano posvetio djeci i supruzi čija je karijera strelovito napredovala. 'Žao mi je što je na neki način preuzeo ulogu kućanice pa se brine o djeci i kući i zato što je stalno u inozemstvu nema vremena posvetiti se znanstvenoj karijeri. No mi ga na Fakultetu čekamo da se vrati i doktorira', izjavio je svojedobno za Jutarnji list dekan Pavao Komadina.


Nedavno je za Globus majka predsjedničke kandidatkinje HDZ-a pohvalila svoga zeta kazavši da je jako dobar i posvećen djeci. 'Moja kći jako puno radi u Bruxellesu. Njezin muž ima više vremena pa uglavnom on kuha', hvali ga Dubravka Grabar.

Ipak, Jakov Kitarović je, i to baš tijekom svakodnevne brige o djeci, dospio na naslovnice. Godine 2010, tijekom mandata svoje supruge kao veleposlanice Hrvatske u SAD-u, član osiguranja hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu Ivan Sarić danima ga je uhodio i snimao kako bi dokazao da Jakov Kitarović za privatne potrebe koristi službeni automobil veleposlanstva.

Na snimkama koje su završile na YouTubeu, a koje su u međuvremenu uklonjene, Kitarović je prikazan u svakodnevnim situacijama - kako vozi djecu u školu i obavlja kupnju. Sarić je danima uhodio Kitarovića, pratio kretanje automobila, verao se po zgradama, ometao tuđe vlasništvo… Tadašnji ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković pokrenuo je istragu, ne zbog mogućeg neovlaštenog korištenja automobila, već zbog Sarićevog prekršaja, znatno težeg.

On je naime neovlašteno snimao i pratio članove diplomatskog osoblja i njihove obitelji, a u priču se uključilo i njemačko veleposlanstvo jer je u društvu Jakova Kitarovića bio suprug njemačke diplomatkinje.

'Dužnost veleposlanice u Washingtonu obnašam 24 sata na dan i ne odvajam službeno i privatno vrijeme jer sam stalno na raspolaganju želeći unaprijediti prijateljske odnose sa SAD-om. Uz djelatnike veleposlanstva u tome mi pomaže i suprug, kojem sam odobrila korištenje službenog auta za prijevoz djece, za nabave i sva druga zaduženja u organizaciji prijama u službenoj rezidenciji te za diplomatske aktivnosti', pravdala se tada Grabar Kitarović. Ona je tada pozvana na konzultacije u Zagreb, a uskoro joj je i istekao veleposlanički mandat. Godine 2011. s obitelji se preselila u Bruxelles te preuzela funkciju pomoćnice glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rassmusena za javnu diplomaciju.