vremenska prognoza

Sunce, kiša i snijeg: Evo kakvo nas vrijeme čeka u pojedinim krajevima Hrvatske

25.11.2017 u 08:02

Bionic
Reading

U subotu će biti djelomice sunčano, ujutro na kopnu uz mjestimičnu maglu, a potom postupni porast naoblake sa zapada, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). Na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici od jutra oblačnije povremeno s kišom ili pokojim izraženijim pljuskom, a drugdje se kiša očekuje navečer te osobito tijekom noći na nedjelju kada će uz osjetno zahladnjenje u višem gorju prijeći u susnježicu i snijeg

Vikend, osobito nedjelja, bit će u znaku promjene vremena - kiše, vjetra, zahladnjenja, osobito u gorju i snijega - baš prema jednoj od vjerojatno najpoznatijih i najpopularnijih izreka pučkog meteorologa: 'Sveta Kata, snijeg na vrata', javlja HRT.

U subotu u istočnoj Hrvatskoj bit će djelomice sunčano, uz mjestimičnu maglu u noći i ujutro u Podunavlju. Vjetar uglavnom slab južni i jugoistočni. Najniža temperatura većinom od 0 do 5 °C, najviša dnevna od 13 na istoku do 17 °C na zapadu.  U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz postupan porast naoblake. Puhat će slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar, na sjeverozapadu na udare i jak. Najviša temperatura od 15 do 17 °C. Kiše će biti tek u noći na nedjelju, za razliku od sjevernog Jadrana i gorja, gdje će sporadične kiše biti već od jutra, te osobito prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina, osobito na riječkom području i obilnija kiša.

Bit će umjereno i pretežno oblačno, a zapuhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na sjevernom Jadranu i jugo. More umjereno valovito i valovito.  U Dalmaciji promjenljivo, a navečer jače naoblačenje. Mjestimične kiše bit će uglavnom prema kraju dana, kada je moguća i grmljavina. Jugo će pojačati na umjereno do jako, a more na umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, gdje će veći dio dana biti promjenljivo oblačno i uglavnom suho, a navečer sve češće kiša. Zapuhat će umjereno jugo, krajem dana bit će ponegdje i jako.

  • +3
Kiša u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Prognoza za Zagreb i okolicu

Djelomice sunčano te i dalje iznadprosječno toplo, a prema večeri sa zapada naoblačenje s kišom u noći na nedjelju. Puhat će umjeren jugozapadnjak, u okolnom gorju povremeno s jakim udarima. Najviša temperatura oko 15 °C.

U nedjelju pretežno oblačno, kiša uglavnom tijekom noći i ujutro, zatim osjetno hladnije. U okolnom gorju snijeg te stvaranje snježnog pokrivača, a pokoja pahulja može zalepršati i u nižim predjelima. Puhat će umjeren, u noći i u prvom dijelu dana na udare jak i vrlo jak sjeverni vjetar. Temperatura zraka između 4 i 9 °C.

Hrvatska u nedjelju

U nedjelju će biti oblačno s kišom, u višem gorju i snijegom, a u Gorskom kotaru i Lici očekuje se novi snježni pokrivač. Glavnina kiše u unutrašnjosti past će u prvom dijelu dana, a uz zahladnjenje u noći i ujutro i u nizinama može biti susnježice. Na Jadranu su mogući grmljavinski pljuskovi, u Dalmaciji i izraženiji. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, a drugdje će uz more umjereno jugo kroz dan postupno okretati na jaku buru.

Temperatura zraka bez izraženog dnevnog hoda, uglavnom između 3 i 8, u gorju od 0 do 5. Na Jadranu najniža između 8 i 13, a najviša od 10 do 15 °C.

Biometeorološke prilike danas će u cijeloj zemlji biti nepovoljne. To će kod meteoropata uzrokovati glavobolju, bolove na mjestima ranijih ozljeda te nesanicu. Pojačane tegobe moguće su i kod kroničnih bolesnika pa im se savjetuje izbjegavanje većih napora.

Nepovoljne biometeorološke prilike tijekom nedjelje će slabiti što bi trebalo donijeti olakšanje meteoropatima i smanjenje tegoba kod kroničnih bolesnika.