PALESTINCI ČEKAJU HRANU

Sukob Izraela i Libije u Ujedinjenim narodima

04.12.2008 u 17:11

Bionic
Reading

Vijeće sigurnosti UN-a, s kojim u prosincu predsjedava RH, u srijedu navečer održalo je hitnu sjednicu na zahtjev Libije, nestalne članice Vijeća, na kojoj se raspravljalo o odbijanju Izraela da dopusti libijskom brodu s humanitarnom pomoći pristajanje

NEW YORK/WASHINGTON - Libija je u zahtjevu za hitnom sjednicom navela da akcija Izraela protiv libijskog broda predstavlja prijetnju miru. Incident se dogodio u ponedjeljak, kada se libijski teretni približio izraelskim teritorijalnim vodama na putu za Gazu. Izraelski ratni brodovi primorali su libijski brod da promjeni kurs i otplovi u pravcu Egipta.

Libijski veleposlanik Giadalla Ettalhi oštro je osudio izraelsko spriječavanje da libijski brod dopremi 3.000 tona hrane i druge humanitarne pomoći Palestincima u Pojasu Gaze. Palestinski predstavnik Riyad Mansour pozvao je Izrael da ukine blokadu Gaze i dopusti dopremu humanitarne pomoći za 1,5 milijuna Palestinaca. On je optužio Izrael da je svojim mjerama izazvao humanitarnu katastrofu u Pojasu Gaze. "Izraelsko kolektivno kažnjavanje Palestinaca u Pojasu Gaze predstavlja kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin protiv civilnog stanovništva", rekao je Mansour.

Izraelska veleposlanica pri UN-u Gabriella Shalev oštro ja napala Libiju da je sazivanjem hitne sjednice zlouporabila svoj status nestalne članice Vijeće sigurnosti, u situaciji koje ne opravdava takav potez. "Libija ne razumije svoju ulogu u Vijeću sigurnosti, njezine obveze i odgovornosti", rekla je Shalev, nazivajući sazivanje hitne sjvednice "jeftinim trikom i niskom provokacijom".

Američki predstavnik pri UN-u Alejandro Wollf, pridružio se Izraelu u osudima Libije, ocjenjujući da misija libijskog broda nije bila humanitarna pomoć, već "provokacija i propaganda". Naglasio je da je Libija posljednji puta humanitarnu pomoć Palestincima uputila 2006. godine, te izrazio sumnju u sadašnji 'timing' i dobre namjere. Vijeće sigurnosti UN nije zauzimalo nikakvo zajedničko stajalište na sjednici, koju je hrvatski veleposlanik Neven Jurica zaključio nakon posljednjeg govornika.