ZDRAVSTVENI ODGOJ

Sukob Crkve i vlasti eskalirao u otvoreni rat

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u srijedu je oštro odbacio navode Grozd-a da je način uvođenja zdravstvenog odgoja u škole 'totalitaristički, a ne demokratski'. Istodobno, kardinal Josip Bozanić poručio je da roditelji imaju i ustavno pravo i pravo koje jamče međunarodne povelje da se brinu da nadziru i izabiru odgoj i obrazovanje za svoju djecu. Škole nisu državne već javne, pa se vlast ne može predstaviti kao gospodar, rekao je Bozanić

Reagirajući na poziv udruge Glas roditelja za djecu-Grozd, da odustane od 'nametanja svoje ideologije' i omogući roditeljima izbor između dva različita programa zdravstvenog odgoja u školama, ministar Jovanović istaknuo je kako 'crkva niti udruge nemaju što tražiti u školama te da nema namjeru više potrošiti ni sekundu na 'GROZD-ove neistine i dezinformacije' i na 'srednjovjekovne poglede Crkve na današnjicu u 21. stoljeću''.

'Udruga koja laže, dezinformira javnost, nepozvana upada na pressice, obmanjuje roditelje, a u pozadini svega nisu interesi djece nego materijalna korist, ne zaslužuje ništa osim gnušanja i ignoriranja!', istaknuo je za Hinu ministar Jovanović, komentirajući današnju konferenciju za novinare Udruge Grozd.

'Sve sam već rekao na temu Grozd-a, imate i na stranicama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) naš komentar letka kojim Grozd i Crkva dezinformiraju javnost. Sve smo obrazložili i detaljno razotkrili sve neistine. Vjeronauk u školi može biti utemeljen na ideologiji, ali zdravstveni odgoj ne; kurikulum se temelji na znanstvenim činjenicama i tako će ostati', naveo je ministar Jovanović.

Dodao je kako 'Crkva niti udruge nemaju što tražiti u školama! Nemam namjeru više potrošiti niti sekundu svog vremena na GROZD-ove neistine i dezinformacije, kao ni na srednovjekovne poglede Crkve na današnjicu u 21. stoljeću'

Predsjednik udruge Glas roditelja za djecu - Grozd Ladislav Ilčić danas je na konferenciji za novinare u Zagrebu pozvao ministra Jovanovića da odustane od 'nametanja svoje ideologije', uvaži pravo pluralnosti i omogući roditeljima izbor između dva različita programa zdravstvenog odgoja u školama.

Istaknuo je kako će se udruga Grozd boriti svim demokratskim sredstvima za ostvarenje ustavnog prava da roditelji imaju mogućnost izbora spolnog odgoja u školama te protiv 'ovakvog totalitarnog načina ministra koji želi program nametati svoj djeci'. Ilčić kaže kako će prvo žele roditelje informirati o tome što se uvodi u škole, a nakon toga će, najavio je, organizirati akcije građanskog neposluha. Grozd ocjenjuje da je riječ o 'kršenju Ustava i međunarodnih povelja koje govore da roditelji imaju pravo odgajati djecu u skladu sa svojim svjetonazorom', a gotovo istovjetnu izjavu danas je za Katolički radio dao i kardinal Josip Bozanić.

Bozanićevo objašnjenje zašto su božićne propovijedi hrvatskih biskupa obilježene temom zdravstvenog odgoja pročitajte ovdje