HRVATSKA I DALJE GULI RECESIJU

Šuker: MMF je shvatio da Vladin plan ne valja

09.04.2014 u 15:05

Bionic
Reading

Prognozu Međunarodnog monetarnog fonda da će Hrvatska i Cipar biti jedine zemlje u Europi koje će i ove godine ostati u recesiji, komentirao je u Saboru i bivši HDZ-ov ministar financija Ivan Šuker. On kaže da je MMF očito shvatio da je situacija u Hrvatskoj puno ozbiljnija nego što su to mislili prije mjesec i pol dana

Prognoze MMF-a za Hrvatsku posljednjih mjeseci nisu bile dobre, ali prošle jeseni se čak govorilo o blagom oporavku i slabijem rastu BDP-a od oko 1,5  posto. Danas se u izvješću MMF-a piše da će BDP sigurno padati oko 0,6 posto i da će Hrvatska ostati među rijetkim europskim zemljama koje nakon šest godina ne izlaze iz recesije.

Bivši ministar financija iz HDZ-a Ivan Šuker tvrdi da je MMF nakon analize jednokratnih mjera ove Vlade uočio da se građanima Hrvatske ne nudi ništa novo: 'Oni su morali, zbog ozbiljnosti institucije o kojoj rade, korigirati svoje procjene. Nakon Bruxellesa, nakon MMF-a, ovo je zadnja poruka da Vlada ništa nije učinila na dugoročnom strukturnom smanjenju i konsolidaciji javnih financija, nego naprosto rade na kratkoročnim mjerama.'

Šuker kaže da trenutne mjere hrvatske Vlade nitko neće prihvatiti jer one ne mogu riješiti ništa.
'Hrvatska mora provesti određene reforme bez obzira koliko netko politički mislio ovako ili onako, ali bez toga nema niti trajne konsolidacije javnih financija, nema smanjenja rashoda i ne otvara se prostor za povećanje prihoda bez povećanja poreza', kaže Šuker, koji je do prije tri godine imao priliku biti ministar financija i zaustaviti recesiju.

'Treba nam prava reforma državne i javne uprave. Treba nam njihova efikasnost, a ne smanjenje, jer ako je ona efikasna, ona će praktički sama sebe smanjiti. Oni koji ne znaju raditi i koji koče sustav će sami otići, a oni koji rade će otvoriti prostor onima koji bi sutra trebali otvoriti nova radna mjesta i na takav način povećati prihode proračuna', rekao je Šuker.