IZVJEŠĆE O NAPRETKU

Šuica stisnula Srbiju: Rasvijetlite tamnu prošlost!

15.01.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Povodom današnjeg Izvješća o napretku Srbije za 2013. u Europskom parlamentu, HDZ-ova europarlamentarka Dubravka Šuica izrazila je očekivanje da će Europska unija ozbiljno pristupiti rješavanju sudbine nestalih osoba iz Domovinskog rata s obzirom na činjenicu da nestali nisu više samo hrvatska briga, nego briga cijele Unije, jer se radi o nestalim građanima EU-a

Šuica očekuje da vlasti Srbije otvore arhive 'kako bi uklonile naslijeđe bivših komunističkih tajnih službi', čime bi bio otvoren put i za razmjenu informacija o nestalima, što bi bilo važno na putu Srbije u EU.

'Hrvatska jest most EU-a prema jugoistočnoj Europi, a vrijeme je da Srbija ozbiljno shvati poruku EP-a te doprinese rasvjetljivanju tamne prošlosti jer je to u duhu dobrosusjedskih odnosa i nastavka bilateralne suradnje između dviju država. Stoga očekujem pozitivne i promptne reakcije te zemlje jer se protokom vremena broj i pouzdanost informacija o nestalima znatno smanjuje', zaključila je Dubravka Šuica.

Šuica je u studenom 2013. postavila pitanje Europskoj komisiji koje se odnosi na 'mjere koje će EU poduzeti da se razotkrije sudbina 1.702 nestale osobe iz Domovinskog rata za kojima tragaju njihovi najmiliji, a do danas se ta tužna brojka smanjila i tragamo još uvijek za 1.665 nestalih'.

'Ključnu ulogu u pronalaženju nestalih osoba iz Domovinskog rata do sada su nažalost imale informacije prikupljene od samih građana jer je izostala suradnja nadležnih tijela Srbije. Potrebu otvaranja arhiva je potvrdio i slučaj lex Perković, a očigledno je da u spisima u Srbiji danas postoje informacije o sudbinama nestalih ne samo u Domovinskom ratu, nego i nestalim Hrvatima koji su likvidirani samo zato što se nisu slagali s komunističkom režimom', istaknula je Šuica.