PROTIV SRPSKIH ZATVORENIKA

Suđenje za ratne zločine Šveđaninu podrijetlom iz BiH

13.10.2010 u 14:55

Bionic
Reading

Suđenje švedskom državljaninu podrijetlom iz BiH, 43-godišnjem Ahmetu Makitanu, krivično gonjenom zbog ratnih zločina počinjenih 1992. protiv srpskih zatvorenika, počelo je u srijedu, saznaje se iz sudskog izvora

Suđenje koje bi trebalo trajati do kraja ožujka, počelo je u 9 sati na sudu u Stockholmu, kazala je glasnogovornica suda.

U ono doba pripadnik HOS-a, Ahmet Makitan optužen je za ratne zločine, prema optužnici. Optužen je da je mučio srpske zatvorenike, među kojima i civile, u logoru Dretelj na jugu BiH između svibnja i kolovoza 1992.

U trenutku tih događaja imao je 25 godina a optužen je da je zločine počinio kad je bio čuvar u logoru.

Prema optužnici koja se temelji na svjedočenju tridesetak bivših srpskih zatvorenika, Ahmet Makitan je suučesnik u zatočenju civila, otmicama zbog razmjene zatvorenika, nanošenju teških ozljeda zatvorenicima i prisilnom radu.

Bivši srpski zatvorenici, civilne strane u suđenju, zahtijevaju ukupno približno pet milijuna kruna (550.000 eura) odštete i kamata od Ahmeta Makitana, prema agenciji TT.

Optuženik, rođen u BiH ali švedski državljanin od 2006., uhićen je početkom siječnja u Sollefteaau, na sjeveru Švedske, gdje je stanovao s obitelji.

Uhićenje je uslijedilo nakon istrage otvorene 2008. tijekom koje su švedske vlasti surađivale s nekoliko zemalja i Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY).