HRVATSKI RATNI ZLOČINI

Suđenje Tigrovima koji su rezali spolovila

Bionic
Reading

Dvojici bivših pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi, Vidu Damiru Ragužu (39) iz Iloka i Željku Škledaru (42) iz Novske, u ponedjeljak je na Županijskom sudu u Sisku počelo suđenje zbog ratnog zločina počinjenog u Novskoj 1991. godine. Vidu Damiru Ragužu, koji nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima jer se navodno skriva u BiH, sudi se u odsutnosti, dok se drugooptuženi Škledar nalazi u pritvoru i on nazoči suđenju, izvještava Slobodna Dalmacija

Optužnica Raguža i Škledara tereti za vrlo svirepi zločin počinjen 21. studenoga 1991. godine u Novskoj. Prema optužnici, prvo i drugooptuženi su 21. studenoga 1991. godine oko 22 sata u obiteljskoj kući Miše Raškovića, u Ulici Antuna Mihanovića broj 9, zaklali i ubili vatrenim oružjem supružnike Mišu i Sajku Rašković, Ljubomira Vujića i Mihajla Šeatovića.

Ovi srpski civili, prema opisima iz optužnice, ubijeni su na posebno okrutan i brutalan način. Žena je pronađena gola, razrezanog vrata i prsnog koša te izrešetana rafalom. Muškarcima su nožem rezani prsti, testisi, spolovila, bodeni su nožem, drobljeni su im zglobovi i kosti, rezani su im vratovi i rešetani su iz automatske puške.

Toga dana uz prvo i drugooptuženog u kući zločina bili su Dubravko Leskovar i Ante Perković, koji su u međuvremenu umrli, te Marijan Kumić i Borislav Tutić.

Umrlom Dubravku Leskovaru i prvooptuženom Vidu Damiru Ragužu suđeno je na Vojnom sudu 1992. godine zbog počinjenja ovog zločina, a rješenjem Vojnog suda od 10. studenoga 1992. godine kazneni postupak je obustavljen temeljem Zakona o oprostu.

Marijan Kumić i Borslav Tutić nisu optuženi za ovaj zločin, iako je Tutić bio u istražnom zatvoru u Sisku 1992. godine tijekom istražnih radnji zbog toga zločina.

Supruge ubijenih Mihajla Šeatovića i Ljubomira Vujića, Marica Šeatović i Ana Vujić, uspjele su ishoditi da se podigne nova optužnica i sudi za ratni zločin ubojicama njihovih muževa.

Njih dvije svjedočile su u ponedjeljak na početku glavne rasprave. Rekle su da nisu bile nazočne zločinu jer su iz stalno napadane Novske otišle u obližnje selo. Javljeno im je da su im muževi i susjedi ubijeni, ali nikada od policije nisu dobile službene informacije o tom događaju.

Suborci optuženih Raguža i Škledara, Borislav Tutić i Marijan Kumić svjedočeći na sudu rekli su da se sjećaju da je njih šest pripadnika Tigrova 21. studenoga, na dan žestokog napada na Novsku, poslano na 'češljanje' terena jer su bili meta snajperske vatre.

Rekli su da su u jednoj kući zatekli četvero civila kod kojih su tražili oružje, ali da su otišli van, dok su prvooptuženi Raguž i pokojni Leskovar ostali sami u kući jedno vrijeme. Rekli su da nisu čuli pucnjavu iz kuće, a svjedok Tutić je istaknuo da je čuo zvukove udaraca šamara i viku, ali da on nije nikoga udarao i ne zna tko je od njegovih suboraca šamarao civile. Tražili su oružje jer su pronašli pribor za čišćenje oružja, ali puške ne. Sve ostalo su zaboravili.

Suđenje se nastavlja u utorak.