NAKON UVODNE RIJEČI

Suđenje Mladiću prekinuto do daljnjega

17.05.2012 u 11:36

Bionic
Reading

U Haagu je nastavljeno iznošenje uvodne riječi optužbe na suđenju Ratku Mladiću. Optužen je za zločine protiv čovječnosti, kršenje običaja i prava rata te za sudjelovanje u čak dva genocida, od kojih onaj najteži počinjen u Srebrenici, tužitelji objašnjavaju danas

Tužiteljstvo navodi da postoje dokazi da je Mladić nakon masakra u Srebrenici komentirao: 'Ovo slobodno snimi. Neka vide naši Srbi šta smo im uradili, kako smo Turke sredili. U Podrinju smo mi Turke pomlatili. Da ih ne čuvaju Amerikanci i Englezi, Ukrajinci i Kanađani u Srebrenici, sada Holanđani, davno bi njih nestalo na ovom prostoru.' Kada je ušao u Srebrenicu, kazao je: 'Napokon je došao dan da se osvetimo Turcima', javlja HRT

Opisan je pad Potočara, zarobljavanje i mučenje zatočenih te njihovo odvođenje na strijeljanje. Mladić nije imao namjeru dozvoliti tim ljudima da prežive, rekao je tužitelj. Potom je detaljno opisao kako su Karadžić, Mladić i Mladićevi oficiri planirali likvidacije te kako su organizirana masovna strijeljanja. Tužitelj je najavio svjedočenje jednog preživjelog.

Jučer su na suđenju iznesena potresna svjedočanstva preživjelih. Obitelji žrtava reagirale su vrlo emotivno, a Mladić ih je gestikulacijom provocirao. Mladić se o krivnji odbio očitovati, te je Sud zabilježio da se ne osjeća krivim. Mladić je uhićen nakon 16 godina bijega prije godinu dana. Optužen je za genocid u BiH, pokolj oko 8.000 muslimana u Srebrenici, višegodišnju opsadu i teroriziranje stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Nakon što je Tužiteljstvo iznijelo uvodnu riječ, suđenje je prekinuto do daljnjeg. Tužiteljstvo je danas za izvođenje uvodne riječi imalo dva sata, s obzirom na to da je četiri sata, od ukupno dopuštenih šest, potrošeno jučer.
Sudsko vijeće donijelo je odluku da se proces prekine do daljnjeg, uvažavajući time zahtjev i obrane i tužiteljstva da se iznošenje dokaza i svjedoka odgodi radi dodatne pripreme. Sudac Alphonse Orie nije mogao precizirati kada će suđenje biti nastavljeno.