krak afere agrokor

Suđenje Ivici Todoriću i Piruški Canjugi zapelo na početku: Neću novog odvjetnika. Nek' mi Plenković da Šavorića

05.03.2020 u 09:33

Bionic
Reading

Danas je počelo suđenje Ivici Todoriću, bivšem vlasniku koncerna Agrokor, zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. S obzirom na to da je Todorić raskinuo suradnju s dosadašnjim odvjetnicima Jadrankom Sloković i Čedom Prodanovićem, sutkinja je najavila kako će mu biti određen odvjetnik po službenoj dužnosti, što je on odbio

Na zagrebačkom Županijskome sudu danas u 9 sati počelo je prvo suđenje Ivici Todoriću te bi se prvi put pred sudom trebao izjasniti o krivnji, javlja RTL.

Riječ je o slučaju u kojemu je Todorić s bivšim menadžerima Agrokora Antom Huljevom i Piruškom Canjugom te švicarskom konzultanticom Nicole De Rossi optužen da je preko faktura za nepostojeće konzultantske usluge iz Agrokora izvukao 1,25 milijuna eura. Riječ je o samo jednom i to manjem kraku tzv. afere Agrokor, u kojem je istraga prva bila dovršena, a nedavno je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo i optužnicu.

Na sud su danas došli Todorić, Huljev i Canjuga.

Nicole de Rossi nije došla i zamolila je odgodu jer su joj troškovi putovanja visoki, a znala je da će biti odgoda zbog Todorićevih odvjetnika Jadranke Sloković i Čede Prodanovića. De Rossi je poručila da će doći svaki sljedeći put.

Sutkinja Maja Štampar Stipić na ročištu je konstatirala da Sloković i Prodanović sporazumno otkazuju punomoć Ivici Todoriću.

  • +19
Počelo suđenje Ivici Todoriću, Piruški Canjugi, Anti Huljevu i Nicole De Rossi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić/PIXSELL

Todorić je poručio kako neće angažirati odvjetnika, na što mu je sutkinja pojasnila da mora imati odvjetnika te da će mu ga dodijeliti po službenoj dužnosti.

Na to se Todorić obratio sutkinji: 'Samo vi postavite odvjetnika, ja neću s njim surađivati!'

Sutkinja Maja Štampar Stipić potom mu je pojasnila: 'Radite vi što hoćete s njim, ali odvjetnika morate imati.'

S obzirom na to da optuženi mora imati odvjetnika, današnja je rasprava odgođena za travanj, javlja Večernji list.

'Da l' bi se netko odvjetnika poput gospođe Sloković i gospodina Čede Prodanovića odrekao da je kriv? Ja nisam kriv', istaknuo je Todorić nakon ročišta.

'Nadam se da bude Plenković stavio Šavorića. Ja neću surađivati s odvjetnikom po službenoj dužnosti. Ja ću se sam braniti', kazao je. Todorić je mislio na Borisa Šavorića, odvjetnika koji je bio u središtu grupe Borg i afere Hotmail.

'Stalno me stavljaju pred zid i stalno me hoćeju prljati', istaknuo je.

Afera Hotmail je 2018. godine rezultirala ostavkom tadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, a za Šavorića su mediji tvrdili da je sudjelovao u pisanju "lex Agrokor" dok je njegov ured zastupao VTB banku.

Todorić je nakon odgođenog suđenja ustvrdio kako je posao, koji se spominje u optužnici, uredno obavljen, a Agrokor posluje na isti način i nakon njega. Uz to, priznao je da nema novaca za odvjetnike i rekao da ga u ovom postupku tuži ''kriminalna organizacija''.

''Ovo je sramota hrvatske države. Ova optužnica ne stoji'', prisnažio je Todorić najavljujući kako postoji mogućnost njegova uključivanja u politiku ''možda već za predstojeće parlamentarne izbore jer ova Vlada i katastrofalna oporba uništavaju državu''.

Todorić nije želio potvrditi stoji li upravo on iza arbitraže koja je protiv Hrvatske zbog "lex Agrokor" nedavno pokrenuta u Washingtonu.

''Neka Plenković i njegovi ljudi sada u Washingtonu dokazuju da sam imao lošu firmu i da bi to moglo državu stajati milijarde'', zaključio je Todorić.

Sporni ugovor za savjetodavne usluge švicarske tvrtke

Todorić kao predsjednik uprave Agrokora i Ante Huljev kao izvršni direktor financija su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa u ime švicarskog trgovačkog društva za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Piruški Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Istraga protiv Todorića, njegovih sinova i 12 menadžera

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića, koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza, među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.