žestoki sukobi

Sudanski zaraćeni generali dogovorili 24-satni prekid vatre

18.04.2023 u 14:20

Bionic
Reading

Sudanski suparnički zapovjednici dogovorili su 24-satno primirje od utorka navečer, priopćila je vojska pošto je američki državni tajnik Antony Blinken nazvao obje strane nakon žestokih borbi u Kartumu u kojima je pucano na američki diplomatski konvoj

Primirje će započeti u 18 sati i neće trajati duže od dogovorena 24 sata, rekao je vojni general Šams El Din Kabaši, član sudanskog vladajućeg vojnog vijeća.

Blinken je održao odvojene razgovore sa zapovjednikom vojske i čelnikom paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), u čijoj je borbi za vlast ubijeno najmanje 185 ljudi diljem zemlje, zbog čega je propao međunarodno podržani plan za prelazak na civilnu vlast nakon desetljeća autokracije i vojne kontrole.

Čelnik RSF-a general Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, čije boravište nije objavljeno od početka borbi, rekao je da je RSF odobrio 24-satno primirje kako bi se osigurao siguran prolaz civila i evakuacija ranjenih. U objavi na Twitteru, Hemedti je rekao da je "razgovarao o hitnim problemima" s Blinkenom, te da su planirani dodatni razgovori. RSF je također izdao priopćenje u kojem kaže da vodi kontinuiranu bitku za vraćanje "prava našeg naroda" u onom što je nazvao novom revolucijom.

>>> Zlato, nasilje i vojne igre moći: Zašto je Sudan na rubu građanskog rata?

Blinken je rekao da su prva izvješća sugerirala da su napad na američkog izaslanika izvele snage povezane s RSF-om, nazvavši akciju "nepromišljenom". Rekao je da je svo američko osoblje na sigurnom nakon incidenta, nazivajući prijetnje američkim diplomatima "potpuno neprihvatljivima".

Naglašavajući rizik koji dugotrajni sukob predstavlja za regionalnu stabilnost, Kabaši je rekao da dvije susjedne zemlje pokušavaju pružiti pomoć RSF-u. Nije identificirao zemlje.

  • +9
Sukob u Sudanu Izvor: Profimedia / Autor: Mahmoud Hjaj / AFP / Profimedia

Rano u utorak, pucnjava je odjekivala glavnim gradom Sudana popraćena zvukom ratnih zrakoplova i eksplozijama, rekao je Reutersov reporter. Stanovnici obližnjih gradova Omdurmana i Bahrija također su prijavili zračne napade koji su potresali zgrade i protuzračnu vatru.

Borbe od subote bjesne u nekoliko regija u zemlji. Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca rekla je da je gotovo nemoguće pružiti humanitarne usluge u glavnom gradu. Upozoreno je da je zdravstveni sustav zemlje u opasnosti od kolapsa.