TAKO TO RADE ŠVICARCI

Sud zaštitio zviždača koji je otkrio poreznu prijevaru

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 10.10.2018 17:43
  • Objavljeno 10.10.2018 u 17:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najviši švicarski sud u srijedu je presudio da tužitelji ne mogu proširiti švicarska pravila o bankarskoj tajni u druge dijelove svijeta kako bi proganjali zviždače

Savezni vrhovni sud je s većinom od 3 naprema 2 odbio žalbu tužitelja iz Zuericha nakon 14 godina pravne bitke oko bivšeg privatnog bankara Rudolfa Elmera koji je oslobođen optužbi o otkrivanju bankarske tajne.

Taj slučaj naglašava kako švicarske vlasti i dalje proganjaju one koji otkrivaju podatke o klijentima iako je institut bankarske tajne ublažen u vrijeme automatskog dijeljenja podataka o računima između poreznih institucija koje love varalice.

Elmer, voditelj ureda švicarske privatne banke Julius Baer na Kajmanskim otocima do 2002., kad je dobio otkaz, kasnije je slao dokumente s detaljima o poreznoj prijevari WikiLeaksu i poreznim institucijama diljem svijeta.

Švicarski zakon o bankama traži od zaposlenika švicarskih banaka da čuvaju tajnu o klijentima, no mnogi od njih su u proteklom desetljeću otkrivali informacije vladama u borbi protiv poreznih prijevara.

Neki zastupnici u Europskoj uniji strahovali su da bi ova optužba, kad bi bila uspješna, mogla odvratiti potencijalne zviždače od pružanja infromacija o ljudima koji su selili svoje bogastvo u porezne oaze preko računa zaštićenih bankarskom tajnom.

Elmer, prisutan u sudnici, izrazio je olakšanje zbog presude koju je prozvao udarcem za porezne prijevare koje štiti bankarska tajna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!