ZAKON O OPĆEM OPROSTU

Sud ukinio pesudu za ubojstvo dvojice gardista, Srb ga napao

21.02.2014 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Daniel Srb osudio je danas odluku osječkog Županijskog suda kojom se, sukladno Zakonu o općem oprostu, ukida pravomoćna presuda Slobodanu Jurišiću, osuđenom na 20 godina zatvora zbog ubojstva dvojice hrvatskih "gardista" u Vukovaru 1991. godine, zbog čega iz HSP-a najavljuju i javne prosvjede

Srb je na konferenciji za novinare u Osijeku podsjetio kako je Jurišić bio optužen da je u srpnju 1991. u Vukovaru, kada još nije bilo vojnih aktivnosti, ubio dvojicu pripadnika Zbora narodne garde (ZNG) te je nakon toga uhićen, ali i razmijenjen u rujnu iste godine.

Na tadašnjem osječkom Vojnom sudu zbog toga je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora, ali je sada osječki Županijski sud odlučio ukinuti presudu, i to, istaknuo je Srb, "na zahtjev DORH-a koji je, umjesto da traži povećanje kazne, tražio primjenu Zakona o općem oprostu nad pravomoćnom presudom".

Zapitao se je li riječ o političkom pritisku na DORH te zašto netko oslobađa ubojice, a istovremeno se procesuiraju hrvatski branitelji, zatraživši da zakoni vrijede jednako za sve.

"Nakon ovoga nitko nema pravo tražiti procesuiranje ili osudu bilo kojega hrvatskoga branitelja, što god da je učinio. Tražimo da se obustave postupci protiv hrvatskih branitelja ili ćemo prosvjedovati", poručio je Srb.

Najavio je kako će na današnjoj sjednici Predsjedništva Saveza za Hrvatsku u Zagrebu tražiti zauzimanje ovakvog stava o ovome slučaju te da se državna tijela i pravosuđe pozovu na djelovanje po načelima pravde, pravičnosti i poštenja te jednake primjene zakona za sve.

Glas Slavonije podsjeća kako je Slobodan Jurišić, 67-godišnji Vukovarac, bio optužen da je kao sudionik oružane pobune protiv RH nabavio veće količine oružja te 2. srpnja 1991. ubio dvojicu vukovarskih pripadnika ZNG-a Damira Ivanovića i Franju Katića.

No, oslobođen je kaznenog progona prema Zakonu o općem oprostu koji se odnosi na razdoblje od 17. kolovoza 1991. do 23. kolovoza 1996. godine.

Predsjednik prvostupanjskog kaznenog vijeća osječkog Županijskog suda je dopisom od 24. siječnja ove godine dostavio izvanraspravnom vijeću tog suda spis Vojnog suda Osijek o donošenju odluke o obustavi kaznenog postupka, a zamjenik županijskog državnog odvjetnika je 7. veljače dao mišljenje da su za to ispunjeni svi uvjeti.