KORUPCIJA ILI POLITIČKI PROGON

Sud u Venezueli naredio da se uhiti vođu oporbe

23.04.2009 u 08:07

Bionic
Reading

Venezuelski sud izdao je nalog za uhićenjem glavnog političkog protivnika predsjednika Huga Chaveza, oporbenog čelnika Manuela Rosalesa koji je, pod optužbom za korupciju, otišao u Peru i traži politički azil, objavili su u srijedu tužitelji u Caracasu.

Rosales, koji se skrivao više od tri tjedna nakon optužbi za korupciju, u Limi se prvi put pojavio u javnosti, na venezuelskoj oporbenoj televiziji, gdje je rekao da su optužbe protiv njega izmišljene i politički motivirane zato što kritizira predsjednika Chaveza, a kojega je okarakterizirao kao "kukavicu".

Rosales, koji je bio gradonačelnik Maracaiba, po veličini drugoga grada u Venezueli, povukao se s te dužnosti nakon optužbe za nezakonito stjecanje golemog bogatstva. Ponavlja da je žrtva političkog proganjanja Chavezove vlade i ne vjeruje da će mu se pošteno suditi. Vlasti u Venezueli pak tvrde da su optužbe protiv njega podignute na temelju zakona.

Na predsjedničkim izborima 2006. Rosales je bio Chavezov protukandidat.

Rosales se nije potanko referirao o zahtjevu za političkim azilom u Perua, a koji je utorak najavio jedan od njegovih odvjetnika.