RATNI ZLOČIN

Sud u Beogradu unaprijed osudio branitelja Marića?

  • Autor: VLM agencija
  • Zadnja izmjena 20.09.2011 11:18
  • Objavljeno 20.09.2011 u 09:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jučer je završena rasprava na beogradskom sudu za ratne zločine gdje se od prošle godine sudi hrvatskom branitelju Veljku Mariću pod sumnjom da je u listopadu 1991. počinio zločin protiv civilnoga stanovništva u Rastovcu nedaleko od Grubišnoga Polja

Na glavnoj raspravi vijeće Suda odbilo je prijedloge obrane da se dokazni postupak dopuni slušanjem dvojica svjedoka koji bi mogli potvrditi gdje je bio i što je Marić radio 31. listopada 1991. kada je u Rastovcu ubijen Petar Slijepčević. U dokaze su uvrštene i fotografija Marića iz tog perioda koje prikazuju kako je tada izgledao, kakvu je uniformu i naoružanje nosio. Prijedlozi su odbijeni kao nepotrebni. Naime, Dozet prepričava kako vijeće dokaze ocijenilo nepotrebnima smatrajući da je činjenično stanje i bez njih dovoljno utvrđeno, te je vijeće mišljenja da su novi dokazi sračunati na odugovlačenje postupka!

'Ovo je, naravno, potpuno neosnovano, jer ako je sud prihvatio saslušati pretpostavljene časnike HV-a, koji nisu bili neposredno pretpostavljeni Mariću, zašto ne saslušati njegovog prvo nadređenog i njegovog kolegu iz postrojbe. Osim toga, tko bi to odugovlačio postupak, u situaciji kad se okrivljeni nalazi u pritvoru', pita se Marićev odvjetnik Đorđe Dozet. Dodaje da ovo svakako može značiti da je sud već davno donio konačnu odluku, osuđujuću, ako ih dokazi ne zanimaju, ili oslobađajuću, ako su procijenili da je jedini svjedok, navodni očevidac iz Zbora narodne zaštite Ivanovo selo, lagao, jer bi se, eventualna osuđujuća presuda mogla zasnivati isključivo na njegovom iskazu, ističe Dozet.

Jučer su i iznesene završene riječi u kojima je tužitelj zatražio osuđujuću, a obrana oslobađajuću presudu. Ona će biti objavljena u petak, 23. rujna u 13 sati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi