NA UŽAS NETANYAHUA

Sud EU-a: Hamas se briše s popisa terorističkih organizacija

17.12.2014 u 14:31

Bionic
Reading

Sud Europske unije naredio je brisanje palestinskog pokreta Hamasa s popisa terorističkih organizacija na koji je upisan temeljem medijskih izvješća, a ne nadležnih autoriteta, javljaju agencije te prenose da je Hamas odluku pozdravio, a Izrael zatražio opoziv

Opći sud Europske unije, a riječ je o drugom najvišem sudu u EU-u, odredio je da Hamasova imovina u Europi ostane zamrznuta još tri mjeseca kako bi se mogao provesti postupak žalbe i revizije, javlja Reuters.

Europski sud nije ulazio u meritum treba li Hamas biti svrstan u terorističke skupine, već je proveo reviziju procesa u kojem je takva odluka bila donesena. Ustvrdio je da odluka nije rezultat mišljenja autoriteta nadležnih za odlučivanje o tom pitanju, već je donesena na temelju medijskih i internetskih navoda.

Hamas, koji sebe naziva legitimnim pokretom otpora i osporava Unijinu odluku iz 2001. da bude na popisu terorista i zamrznute imovine u Europi, pozdravio je vijest iz Bruxellesa, prenosi agencija AFP.

'To je pobjeda za palestinsko pitanje i prava našeg naroda', rekao je glasnogovornik pokreta iz Gaze Fauzi Barhum i zahvalio sudu na 'toj pozitivnoj odluci nakon koje trebaju slijediti međunarodne mjere da se okonča ugnjetavanje palestinskog naroda'.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je EU da opozove odluku. 'Očekujemo da oni odmah vrate Hamas na popis', rekao je Netanyahu u Jeruzelemu i dodao da je Hamas 'ubilačka teroristička organizacija'.

Palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u pojasu Gaze, u svome utemeljiteljskom statutu poziva na uništenje države Izrael s kojim je više puta ratovao, a zadnji je bio ljetošnji 50-dnevni rat.

'Europski sud ističe da ovo poništenje, doneseno na temelju proceduralnih procjena, ni u čemu ne ulazi u procjenu je li Hamas teroristička skupina'. Dodaje da zbog mogućnosti podnošenja žalbe na takvu oduku, zamrzavanje Hamasove imovine treba trajati sve do završetka sudskog procesa.

Žalbe, koje se mogu temeljiti samo na zakonu, moguće je podnijeti u roku od dva mjeseca, a žalbeni postupak uobičajeno traje godinu i po dana.