SUMNJA TEŠKA 1,2 MILIJUNA KUNA

Suci Turudić i Hrvatin loptaju se s Bandićevim plakatima

  • +10

Bandićevi plakati u Zagrebu

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

GONG-ova prijava protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, zbog sumnjivih plakata za biciklijadu u Prepuštevcu, otkrila je ozbiljne probleme s tumačenjem Zakona o financiranju političkih aktivnosti, ali i puno dublje probleme financiranja Bandićeve kampanje. Dok Gradsko povjerenstvo izgleda kao da zatvara oči pred problemom, Bandić daje proračunske zalihe folkloru koji ga onda stavlja na jumbo plakate baš u predizborno vrijeme

Na GONG-ov upit je li Milan Bandić zloupotrijebio gradski novac i prekršio Zakon o financiranju političkih aktivnosti time što se njegov lik našao preko polovice jumbo plakata za biciklijadu u Prepuštovcu, Gradsko izborno povjerenstvo odgovorilo je da ne vidi nikakvo kršenje zakona. Time je iznenadilo GONG, a, čini se, i Državno povjerenstvo.

'Ako je izrada spornih plakata financirana iz sredstava Proračuna Grada Zagreba, smatramo da se radi o kršenju Zakona, a u slučaju da je, kako je to objavljeno u dnevnim novinama, izradu plakata financirao KUD Prepuštovec, navedeni zakon nije povrijeđen', stoji u priopćenju zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva na čijem čelu sjedi predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Kako u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, u članku 22., stoji da neprofitne udruge i organizacije ne smiju biti donatori u političkim kampanjama, GONG smatra da je Gradsko povjerenstvo pogriješilo, pa je zatražio novo pojašnjenje od Državnog povjerenstva.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda i Državnog povjerenstva, vraća Turudića i druge članove povjerenstva natrag na odlučivanje: 'Zatražili smo od Gradskog povjerenstva da dodatno preispita činjenice', odgovorio je kratko Hrvatin za tportal na pitanje kako će odgovoriti na drugu žalbu GONG-a.

Ivan Turudić kaže da još nisu dobili nikakav nalog iz Državnog povjerenstva te naglašava da oni niti ne znaju tko je plakate za biciklijadu platio: 'Mi nemamo policijske ovlasti, a nemamo ni vremena poduzimati istražne radnje. U medijima je pisalo da je Kulturno-umjetničko društvo financiralo plakate', rekao je Turudić i dalje tvrdeći da su dobro protumačili zakon. 'Najprije se treba utvrditi da se radi o predizbornom plakatu da bismo mogli reći da se radi o kršenju zakona, a nas nitko nije tražio da to utvrdimo. Dakle, to je sad samo plakat', kaže Turudić.

Problem bi, kaže Turudić, nastao tek kada bi Bandić nastupao na biciklijadi koja se održava na dan predizborne šutnje. 'Mi smo u priopćenju dali preporuku Bandiću da se suzdrži od svih aktivnosti koje bi dovele u sumnju zakonito postupanje', rekao je Turudić.

Vanja Škorić iz GONG-a kaže da se Turudić sada izvlači jer su u priopćenju jasno utvrdili da se radi o predizbornom plakatu: 'Zašto bi inače napisali da je to zabranjeno ako je Grad Zagreb platio plakat? Zar nije normalno da Grad plaća svoju aktivnost, znači oni su sami sebi skočili u usta. Oni su već sami zaključili da je to predizborni plakat, samo su pogriješili u interpretaciji zakona da KUD smije plaćati plakate, a ne smije.'

Vanja Škorić upozorava da se KUD Prepuštovec financira iz pričuve gradskog proračuna te da je ovakav način financiranja podsjeća na Sanaderove kampanje.

Inače, Bandić je (odnosno Grad Zagreb) iz proračunske zalihe u zadnja dva mjeseca četiri puta dao novac Zajednici folklornog amaterizma Grada Zagreba pod koju spada i Kulturno-umjetničko društvo Prepuštovec. To su bili iznosi 480 tisuća kuna, 300 tisuća, 315 tisuća kuna i 60 tisuća kuna. Zadnjeg dana 2012. godine dobili su 76 tisuća kuna, a na čelu Zajednice pod koju spada i KUD Prepuštevec je Drago Topolovec, 49. rangirani na Bandićevoj izbornoj listi.

'Bandić me je pozvao i pitao želim li biti na njegovoj listi. Odgovorio sam pozitivno, nisam pitao koji ću biti po redu jer mi to nije bitno. Meni je čast biti na njegovoj listi pa makar i na vrlo izglednom 49. mjestu', pomalo ironično prokomentirao je Topolovec. Upitan je li njegovo pojavljivanje na Bandićevoj listi zahvala gradonačelniku za dotacije nešto veće od milijun kuna, koliko je ZAFAZ u posljednjih pet mjeseci dobio od Grada, Topolovec navodi kako je to vrlo podlo i bezobrazno podmetanje SDP-a.

'Nijedna lipa neće otići na kampanju. Sva sredstva namijenjena su radu KUD-ova. Za KUD Prepuštovec zadužen je Josip Lipar, a on od ZAFAZ-a za plakate biciklijade nije tražio ni kune. Sve što smo dobili od Grada možemo opravdati računima i pokazati vam ako želite', zaključio je Topolovec, dodavši da uz to što se nalazi na listi gradonačelnika ima i svoju nezavisnu listu za Gradsku četvrt Podsljeme.


Više:
Zaključak o korištenju Sredstava proračunske zalihe

261598,249536,261536,259102