zabrana ulaska u SAD

Trump na twitteru reagirao na sudsku odluku 'u ovako opasnim vremenima'

13.06.2017 u 14:11

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u utorak savezni prizivni sud u San Franciscu koji mu je dan ranije zadao još jedan pravni udarac potvrdivši blokadu uredbe o zabrani putovanja u SAD državljanima šest većinski muslimanskih zemalja

'Kao što se i očekivalo, sud je ponovno presudio protiv zabrane putovanja u ovako opasnim vremenima za našu zemlju. S.C.', napisao je Trump na Twitteru.

Pod 'S.C.' očito je mislio na američki Vrhovni sud (Supreme Court), koji bi već ovoga tjedna mogao odlučivati o zahtjevu Trumpove administracije da se zabrana ponovno aktivira.

Sud u San Franciscu ocijenio je u ponedjeljak da predsjednik ima ovlasti provoditi imigracijsku politiku, ali je također naglasio da 'imigracija, čak i kada se radi o predsjedniku' nije pitanje koje rješava jedan čovjek. Trump je prekoračio ovlasti koje mu daje Kongres u okviru imigracijskog zakona, dodali su suci.

Sud u San Franciscu je nakon suda u Richmondu drugi prizivni sud koji je potvrdio raniju odluku suda o blokadi Trumpove uredbe.

To je dodatni pravni udarac predsjednikovim naporima da uvede zabranu, kao što je obećao svojim pristašama.

Trumpovom odlukom zabranilo bi se izdavanje novih viza stanovnicima Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, te zaustavilo primanje izbjeglica iz svijeta na 120 dana.