tko je ostavio najbolji dojam?

Sučelili se kandidati za gradonačelnika Splita, evo koja su silna obećanja ponudili Splićanima

22.06.2022 u 22:59

Bionic
Reading

Ušli smo u završnicu bitke za Split. U posebnom izdanju Otvorenog sučelili su se kandidati za gradonačelnika čije liste za Gradsko vijeće, prema HRT-ovoj anketi, prelaze 5% potpore birača - Ivica Puljak (Centar), Zoran Đogaš (HDZ, HSS), Željko Kerum (HGS), Davor Matijević (SDP, HSU), Josip Markotić (Most) i Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju).

Zašto izbori?

Komentirajući u Otvorenom navode da se na izbore ide zbog njegove lojalnosti Bojanu Ivoševiću Ivica Puljak se osvrnuo na kampanju. Ponovio je kako su na udaru jer su 'zavrnili špine' i stali na kraj koruptivnoj kriminalnoj hobotnici, za što velikih zasluga ima i Ivošević. - Meni je drago što je kampanja na kraju. Ovo je bila najprljavija kampanja u splitskoj, ali i hrvatsoj politici, kazao je Puljak. Kazao je kako je frapiran količinom napada na njega i njegove suradnike. Oni su bili ispod svake civilizacijske razine, a najstrašnije je to što se u sve to uključilo, kako kaže - kriminalno podzemlje.

- Izbori su po svima bili apsolutno nepotrebni, smatra Zoran Đogaš. Kazao je kako je Puljak u Gradskom vijeću imao ugodnu situaciju. Međutim, dodao je - sada on ima šansu da uđe u Banovinu i pokaže kako se može vladati pristojno i na civiliziran način uz pristojno komuniciranje i uvažavanje svih u Vijeću.

Željko Kerum smatra kako će omjer snaga u Gradskom vijeću neće značajno promijeniti i da su izbori bili nepotrebni. Misli da "koalicija koja je bila na vlasti sada stvara koaliciju". Tko će dobiti više mandata, smatra Kerum - ovisi o izlaznosti. A utrka za gradonačelnika, dodaje - ovisi o tome koliko će HDZ-ovaca izaći na izbore i hoće li glasati za njega ili za Đogaša.

- Izbori nisu bili potrebni budući je 99 posto točaka na Gradskome vijeću prolazilo, ali obzirom da su se dogodili - iz toga treba izvući maksimum, smatra i Davor Matijević. Kazao je da se bivši gradonačelnik predstavljao kao dio ljevice, a u proračunu nije bilo novaca za prijevoz slijepih osoba, za božićnice i uskrsnice za umirovljenike, medicinski potpomognutu oplodnju itd...

- Jedno od naviše gorućih pitanja u Splitu je pitanje gospodarenja otpadom. Karepovac može trajati još najviše dvije godine i stupanj odvajanja otpadom mora se povećati. Dobilo bi se na vremenu za gradnju sortirnice i kompostane te kako bi se počelo građanima naplaćivati po količini otpada, a one koji ga ne odvajaju - sankcionirati, kazala je Kristina Vidan.

Josip Markotić smatra pak da je dobro što se izbori događaju. Rekao je da je HDZ da je na svakoj sjednici Gradskog vijeća - zazivao izbore a Mostovce optuživao da su žetončići. Smatra da je zbog afera u Splitu izgubljena godina dana.

  • +3
Ivica Puljak Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

S obzirom na visoke cijene kvadratnog metra, kako mlade obitelji mogu doći do krova nad glavom?

Puljak je rekao kako je to veliki problem kako mladim ljudima u Splitu pomoći da dođu do stambenih kvadrata. - Mi smo željeli da mladi ljudi ostanu u Splitu, ali i privući druge mlade ljude. Tu smo osmislili neke od programa i nastavili neke od programa koje smo započeli. Jedan od najboljih programa za poticajnu stanogradnju koju ćemo mi pretvoriti u izgradnju stanova za dugoročni najam su stanovi na Korešnici gdje će se izgraditi 1145 stanova u sedam faza. Počeli bi graditi do kraja ovog mandata.

Đogaš je rekao da mu nije drago da su svi protukandidati rekli da će se potruditi osigurati svim ljudima u centru bolji život. -Tamo se u ovakvim turističkim uvjetima neodrživim za turizam, gdje vlada kaos i puno je veći nego što je bio ikad prije s velikim brojem taksija i garaža.

Kerum je rekao kako se dosta mladih iselilo iz Splita, ali ih se dosta i vraća. - Splitu treba novi kvart i to će biti na Stinicama, to je gradska zemlja većinom, ima i privatne. Oni žele raditi. Tamo treba izgraditi komercijalne stanove i stanove POS-a. POS-ovi stanovi se mogu napraviti za osamnaest mjeseci ako bude dobra organizacija i natječaj i za cijenu od 1200 eura.

  • +14
Željko Kerum Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

Matijević je rekao da je sumnjivo da u deset godina nijedan POS-ov stan nije izgrađen. - Pitanje stambene politike je utjecaj građevinskog lobija. Grade se stanovi za 4,5 tisuća eura i namijenjeni su za apartmane. Kao gradski vijećnik predložio sam pet lokacija za POS-ove stanove, stanove za dugotrajni najam i treba voditi računa oko toga jer smo u 10 godina izgubili 10100 stanovnika. Najžalosnije je da si mlade obitelji iz Splita ne mogu priuštiti stanovanje u Splitu.

Vidan je rekla da grad mora bolje gospodariti svojim javnim površinama. - Mora imati registar javnih površina i dati na upravljanje gradskim tvrtkama ili građanima za cvjetnjake i povrtnjake. To bi štitilo od nasrtaja investitora gdje u Splitu imamo situaciju u kvartu Kman gdje je zgrada izgrađena između dvije zgrade i potpuno upropastila život u tom području. Mi smo za stanove za dugoročni najam i mogu se napraviti u okviru gradskih projekata.

Markotić je rekao kako su od ranije se zalagali za izgradnju stanova za prodaju i za najam na Korešnici. - HDZ je to blokirao jer tretiraju Split kao provincijsku kasabu. Vlada je 2018. obećala završavanje projekta na Korešnici i do danas nisu ništa napravili. Zahvaljujući Mostu ušao je amandman da se na Korešnici krene raditi.

Puljak se u replikama nadovezao kako su mladi prioritet, ali treba voditi računa i o starijim građanima i o njihovom stambenom pitanju. - Tu imamo različite programe da se bolje integriraju u zajednicu te da se neki od ovih stanova može upotrijebiti za smještaj umirovljenika.

Đogaš je naglasio kako je za mladu obitelj važno zbrinjavanje njihove djece u vrtićima i domova za starije. - Mi smo predvidjeli subvencije za smještaj u privatne domove za starije jer je za tim velika potražnja.

  • +23
Zoran Đogaš predstavio program Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Kerum je odgovorio Markotiću kako nije kriv HDZ što se u deset godina nije napravio nijedan POS-ov stan, već je kriva nesposobna vlast. - Prvi POS-ovi stanovi su bili 970 eura i ja sam potpisao ugovor s Čačićem i Berošom, kao privatni.

Vidan smatra da grad može sam riješiti ovaj problem tako da u okviru gradskih projekata gdje je predviđena gradska gradnja izgraditi čitava nova naselja od kojih bi 30 posto išli na prodaju, a od ostatka bi se moglo u najam.

Stiglo je ljeto, nepregledne gužve, kada će se to riješiti?

Puljak je ustvrdio da su problem doveli do rješavanja te da je u suradnji sa stručnjacima i pravnim stručnjacima napravljen anketni natječaj za Istočnu obalu, a sastoji se od dva dijela - prometno rješenje i ostatak Istočne obale. Kazao je da je natječaj spreman te će ga raspisati prvi dan kada dođe u Banovinu.

- Sve je spremno, ali mi to ne znamo, rekao je Đogaš i naglasio da su bitne tri struke - urbanisti, arhitekti i građevinski inženjeri. - Ova rješenja za Istočnu obalu su već 15-ak godina po ladicama. Akutno je rješenje izlaz iz luke, a sustavno projekt Istočne obale, i ni blizu nije rješavanja kao što govori Puljak. Ne može to grad napraviti sam, tu je i županija i država, dodao je.

Kerum je izjavio da je već napravio projekt sa stručnjacima. Ustvrdio je da je sve moguće, samo je bitno da vlast ima volju i da se krene odmah. - Da bi se nešto napravilo u 4 godine, treba krenuti odmah. Ja sam u prvoj godini napravio vrtiće, Zapadnu obalu, tunele, mostove, jer sam htio raditi, kazao je.

Matijević ističe da je Istočna obala u vlasništvu HŽ-a i da grad nema veze s tim. - Što se tiče interventnog izlaza, to je usvojeno da ide u izmjenu GUP-a, to je projekt Hrvatskih cesta, zahvaljujući SDP-u, rekao je.

Vidan kaže da se zna što treba, ali da je loše u Splitu što se sve politizira. - I ovi ponovljeni izbori koji su bili nepotrebni, bacit ćemo nekoliko milijuna kuna u vjetar, usporili su i realizaciju raspisivanja natječaja za Istočnu obalu koja se mora paralelno raditi za Kopilicu, kako bismo dobili cjelovito prometno rješenje koje će se proširiti izvan grada Splita, znači spajanje na zračnu luku. O tome svoje mišljenje treba prije svega reći struka, rekla je. Na Istočnoj obali založila bi se za ono što je bitno lokalnim stanovnicima, a ne za projekte koji privlače veliki broj turista.

Markotić ističe da je prometna problematika rak rana grada. - Ovo što se govori nije održivo, nije rješenje, rješenje je anketni natječaj koji priprema Društvo arhitekata Split. Ovdje se svi pozivamo na struku, a ima struka i struka. HDZ se uvijek poziva na struku za partikularne interese, izjavio je. Đogaš mu je odgovorio pitanjem zašto nije u funkciji Zavod za urbanizam, a Puljak je kazao da je Zavod osnovan.

Matijević je ponovio da je interventni izlaz projekt koji su financirali grad, županija i Hrvatske ceste, a grad samo treba izmijeniti GUP i trošak od 15-20 milijuna će snositi Hrvatske ceste.

Otpad i 'napuljski sindrom'

Ivica Puljak je rekao kako su osmislili novi sustav za gospodarenje otpadom. Glomazni otpad te papir i plastika mogu se pokloniti. Za biootpad treba sagraditi kompostanu ili se dogovoriti primjerice s Kaštelima. Komunalni otpad se može posušiti i smanjiti mu se volumen i može se odvoziti na Karepovac, a ubuduće u Lećevicu. Puljak tvrdi da će se taj sustav implementirati do kraja godine, a da će Splićani odvajati 50 posto otpada i biti ' grad primjer'.

Odgovorio mu je Zoran Đogaš koji smatra da se kompostana ne smije graditi na Karepovcu. Puljku je kazao da zanemaruje druge probleme, da je 'Grad godinu dana u stanju nečinjenja' i da će 'Peristil zatrpati smeće'.

Željko Kerum je naglasio kako on nije odustao od gradnje spalionice smeća kao što to rade Austrija i Italija - time se rješava otpad i proizvodi energija. Bitno je da taj projekt prihvati Ministarstvo, kaže. Kerum smatra da se centar u Lećevici mora napraviti, jer bi se time riješio problem cijele županije.

Davor Matijević je kazao kako Split mora biti na 50 posto odvajanja otpada kako bi Lećevica funkcionirala. Podsjetio je na gradove (Omiš, Trogir, Šibenik...) koji već imaju kartice i stimuliraju građane da odvajaju smeće. A Split to nema.

- Povećanje stupnja odvajanja otpada ide presporo, jer se time nitko ne bavi. Građane treba educirati i stvoriti sustav da građani plaćaju prema količini proizvedenog otpada. Kad samo naučili građane kako pravilno odložiti biootpad - količina otpada koji se odvozi na Karepovac smanjila bi se za trećinu i za 30 posto bi se produžio rok za njegovo korištenje, rekla je Kristina Vidan.

Josip Markotić je kazao kako je tema otpada - tema od koje svi bježe. Ljudi koji recikliraju, frustrirani su kad u kontejnerima vide izmiješani otpad. Nužno je, smatra osposobiti infrastrukturu - kompostanu i reciklažna dvorišta.

O Hajduku

Puljak je na pitanje kad će Hajduk biti prvak države odgovorio-dogodine. - Šteta što nisam bio gradonačelnik kad smo osvojili Kup. Sadašnji model upravljanja Hajdukom je dobar i treba ga nastaviti. Klub je ozdravio i u financijski je boljoj situaciji i politika njime ne upravlja. Loše je što je HDZ okupirao Hrvatski nogometni savez. Mi se nećemo miješati u rad Hajduka dok god je dobar, rekao je.

Đogaš je naglasio kako je romantično vezan za Hajduk. - Kad sam imao 5 godina, odveli su me na utakmicu Hajduka, na istočnu tribinu. Bila je to utakmica Hajduk-Vardar 1:0. Te godine Hajduk je bio prvi. Sad već imamo 17 godina čekanja da Hajduk bude prvi i to je strašno, rekao je.

Kerum je istaknuo kako je sigurnost na Poljudu dobra. - U Hajduku postoje ljudi koji njime upravljanju koji zapravo nemaju većinu, ali upravljaju klubom. Financijsko stanje je dobro i proizvode igrače koji će se prodavati. Sve ovisi o novcu. Mislim da će Hajduk biti vrlo brzo prvak. Važna je proizvodnja njihovih igrača koji stvara jaču financijsku mogućnost, dodao je.

Matijević smatra kako se u Hajduku postigao dobar model koji dobro funkcionira i ne vidi potrebu da ga netko mijenja. - Treba spomenuti odnos prema našim navijačima i ono što se dogodilo na autocesti je sramota. Imamo snimke gdje je policija vršila prekoračenje sile, izvlačila ljude iz automobila. Naši navijači kad idu na utakmicu u Zagreb ne bi trebali biti građani drugog reda kao što se sad događa, rekao je.

Vidov je istaknula kako se radilo o greški policije i organizatora utakmice Dinama i Hajduka koja je dovela do apsurdne situacije gdje je preko 30 navijača boravilo mjesec dana u zatvoru, a da nije bilo pravih razloga. - Loš odnos prema Hajdukovim navijačima doveli su do situacije koja je eskalirala, dodala je.

Markotić je rekao kako je bio jedan od vijećnika koji kritizirao model upravljanja, ali nije kritizirao Hajduk kao klub. - Model nije polučio rezultat koji Hajduku pripada. Hajduk već 17 godina nije osvojio titulu. Sadašnji predsjednik kluba Jakobušić je na moje pitanje priznao da ovaj model u financijskom smislu nije dobar i da neće donijeti veći kapital. Sad je svojim vještinama uspio naći nekakva sredstva, ali to nije radi modela. Biti drugi zadovoljiti se Kupom nije renome jednog Hajduka, rekao je.

Puljak je replicirao da mu je žao da se nakon slučaja s navijačima stvaraju stereotipi o Splitu. - Svi smo osudili huliganstvo, ali postoji sumnja da su nevini stradali, dodao je.

Đogaš je rekao kako je jako važno da gradonačelnik Splita ima iskren odnos prema Hajduku i da ga stvarno voli. - Dionice koje bi se mogle pretvoriti u živi novac, navijači bi ih mogli kupiti, dodao je.

Matijević je rekao kako je bolje biti 17 godina drugi, nego prvi sa Zdravkom Mamićem. - Potpisao bih cijeli život da budemo drugi, treći ili četvrti, nego da funkcioniramo na način kako Dinamo funkcionira, zaključio je temu.

O suradnji na gradskoj razini

Puljak je istaknuo kako postoje dvije strane - na jednoj Kerum i HDZ i na drugoj svi ostali. - To je odnos stare i nove politike. Politika koja se bavi privatnim interesima i koja je za red, javne interese i sve ostalo. Moramo se složiti oko budućnost grada, dobrobiti grada, reda, javnog interesa i natječaja što je bilo potpuno suprotno kad su Kerum i HDZ vladali gradom, rekao je.

Đogaš se osvrnuo na Puljkove izjave te rekao kako je njemu isključivost potpuno neprirodna jer takav ne može i neće biti. - Biti toliko isključiv da nazivamo sve prije sebe mafijašima pa i Andru Krstulovića Oparu, to je nevjerojatna stvar. Nisam siguran je li govori predsjednik stranke Centar ili gradonačelnik i to nas dovodi u ovaj kaos. Ovi izbori nepotrebni jer je imao vjerne partnere i mogao je sve napraviti. Moja politika je bitno drugačija od toga i vjerojatno su me zbog toga zvali što sam dokazano osoba koja upravlja tako da uključuje, spaja, rješava, povezuje. Oko vrtića ili škola ne postoji ovakav način da se definiraju stranke i politike, naglasio je.

Kerum je istaknuo kako može sa svakim surađivati. - Situacija u gradskom vijeću će biti kao što je bila - većine neće biti. Ankete su nepouzdane i nekorektne. HDZ s HGS-om i desnicom će imati 60 posto vijećnika, a oni 40 posto. Vlasti u gradu opet neće biti, poručio je.

Matijević je naglasio da je njima najbitnije da surađuju s opcijama koje dijele jednake vrijednosti kao i oni. - Nama su najbliži Kristina i Tamara Visković ispred Možemo!, a Puljak ima hladno-liberalni pogled po pitanju socijalnih prava. Suradnje s HGS-om i HDZ-om nikad nije bilo i tu ne treba objašnjavati, naglasio je.

Vidan je istaknula kako koalicija s HDZ-om i Kerumom nikako nije prihvatljiva zbog njihove prošlosti upravljanja gradom koja je posljednju dekadu bila katastrofalna. - Kad vidimo rezultate na stranačkim tijelima, donijeti ćemo odluku na koji način ćemo ovog puta sudjelovati u većini. Ovisi kako se karte poslože. Bit ćemo za sve one odluke koje su u interesu grada, poručila je.

Markotić je istaknuo kako odbija podjele na HDZ ili Puljak. - Most očekuje puno bolji rezultat i da ćemo od tog jezičca na vagi preuzeti puno jaču funkciju - lidersku poziciju. Suradnja s Puljkom nije bila na najvećem nivou zbog afera koje su isplivavale. Imali smo iskustava s HDZ-om koje je bilo katastrofalno iskustvo. Suradnja s Puljkom nije bila katastrofalna, ali nije bila ni dobra, rekao je.