BARIŠIĆU PRIJETI PRIVOĐENJE

Suca Lozinu nije impresioniralo nadbiskupovo pismo

17.04.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ako se nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić ne pojavi kao svjedok na suđenju fra Šimi Nimcu, na vrata bi mu uskoro mogla pokucati policija te ga prisilno dovesti na sud. Potvrdila nam je to Nimčeva odvjetnica Nela Pedišić kazavši kako je sud Barišićevo svjedočenje uvrstio u dokazni materijal

'Prekjučer smo imali iznošenje dokaznih prijedloga i ja sam u odnosu na to iznijela da treba saslušati nadbiskupa Barišića. Sud je odlučio rješenjem da će se izvesti dokaz saslušanjem Marina Barišića. Prema tome, sud će mu ponovno uputit poziv za sljedeću raspravu pod prijetnjom zakonskih posljedica. Vidjet će se razvoj situacije, ali u svakom slučaju, po Zakonu o kaznenom postupku svjedok je dužan odazvati se na poziv suda i reći sve što mu je poznato u vezi kaznenog djela koji je predmet optužbe', kazala je za tportal Nela Pedišić, odvjetnica fra Šime Nimca.

Ona već neko vrijeme inzistira na saslušanju Barišića, no on je prije koji dan predsjedniku sudskog vijeća Slavku Lozini poslao dopis u kojem ga traži da mu više ne šalje pozive za sud jer ima puno svojih obveza, a i o predmetu nema saznanja, jer je sve doznao iz medija. Nadbiskup Barišić u dopisu je istaknuo kako nikada i nikome nije dao suglasnost za prodaju nijedne nekretnine, pa tako ni fra Šimi Nimcu.

No suca Lozinu se taj dopis očito nije dojmio te je sudsko vijeće odlučilo da se Barišića mora saslušati.

'Nakon toga, ne može odbiti doći. Svjedok se može ispričati, ali ovaj podnesak nadbiskupa nije isprika', kaže nam Pedišić.

Ako se Barišić ne odazove i svoj izostanak ne opravda, prema Zakonu o kaznenom postupku, može se naložiti da se prisilno dovede. Ako svjedok dođe i ne želi svjedočiti bez valjanog zakonskog razloga, može se na prijedlog Državnog odvjetništva kazniti novčanom kaznom do 50.000 kuna.

Ako i tada svjedok odbije dati iskaz, može se zatvoriti dok ne pristane svjedočiti ili dok njegovo ispitivanje ne postane nepotrebno, ali najdulje na mjesec dana.

'Ne može se pismenim podnescima komunicirati sa sudom. Osim toga, ovdje se ne radi razlika je li svjedok nadbiskup ili bilo koji drugi svjedok', rekla je Pedišić za tportal.

Podsjetimo, optužnica županijskog državnog odvjetništva Nimca tereti da je bez znanja i pisanog odobrenja splitsko-makarskog Nadbiskupijskog ordinarijata sklopio ugovor o kupoprodaji gotovo 40.000 metara četvornih u Baškoj Vodi za 1,3 milijuna eura.

U optužnici se navodi da ga je nakon uplate od 9,8 milijuna kuna na račun župe, Jasmina Bilonić nagovorila da novac prebaci na svoj osobni račun, a što je i napravio, i to temeljem tri naloga za isplatu, pa su dio novca potrošili na kupnju vrijednih pokretnina i nekretnina. Naknadno je na računu bankarice pronađeno 2,3 milijuna kuna, a još se ne zna gdje je skriven ostatak novca.