STUDENTSKI ŽIVOTNI CILJEVI

Studenti žele skladnu obitelj i uspješnu karijeru

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Birokracija, loš politički sustav, male plaće i slabe mogućnosti za kupnju stana studenti smatraju ključnim preprekama za dobar život i karijeru, ali korupcija im ne predstavlja veliki problem

Zagrebački studenti vrlo su homogena masa i dijele slična stajališta unatoč činjenici što dolaze s različitih studija – društvenih i prirodnih znanosti, pokazao je upitnik proveden na 325 studenata druge i treće godine studija koje je osmislio Institut za društvena istraživanja, a čije rezultate donosi Večernji list.

Upitani za profesionalne i životne ciljeve, 60 posto njih izjavilo je da želi skladan obiteljski život. Karijeru stručnjaka želi 40 posto studenata, a dobro plaćen posao tek je na trećem mjestu koje želi 20 posto mladih. Rad u znanosti želi tek desetina studenata, a obiteljski posao namjerava nastaviti devet posto studenata.

Anketa za 2000 studenata

Anketa je provedena među studentima desetakzagrebačkih studija – agronomije, strojarstva, rudarstva, geologije,farmacije, biotehnologije, matematike, politologije, novinarstva tetalijanistike i filozofije. Na proljeće bi se trebala proširiti i naostala sveučilišta u Hrvatskoj i obuhvatiti 2000 studenata.

– Među njima je najviše farmaceuta, agronoma i ekonomista. Ekonomiste smo očekivali, no agronomi i farmaceuti su nas posve iznenadili. Važno je reći da studenti u upitniku nisu imali ponuđene odgovore i da su prema želji mogli dati više odgovora na jedno pitanje. Zbog toga je najčešća kombinacija bila da žele skladan obiteljski život i dobro plaćen posao – izjavila je za Večernji list sociologinja Dunja Potočnik

U inozemstvu je bolje

Četvrtina studenata od budućeg posla očekuje da će im pružiti bolje uvjete rada, a 24 posto želi se poslovno usavršavati. Da će pridonijeti razvoju Hrvatske očekuje 15 posto studenata, a 14 posto vjeruje da će im posao omogućiti putovanja i upoznavanja novih kultura.

Istraživanje pokazuje da najveći postotak ispitanika, njih 28 posto, ne zna što želi od budućeg zaposlenja. No, polovica zna da su uvjeti rada bolji u inozemstvu, zbog čega žele napustiti Hrvatsku, no trajno ondje želi ostati tek jedan posto njih.

– Prepreke u ostvarenju vlastitih težnji uglavnom su ekonomske, poput nemogućnosti kupnje stana ili malih plaća kojima ne mogu prehraniti obitelj. Tako misli trećina ispitanika, a u jednakoj mjeri navode i osobne prepreke – nemogućnost završetka studija zbog bolesti ili neuspješnosti.

Korupcija ‘nije’ problem

Zanimljivo je da čak 60 posto biotehnologa vjeruje da se neće snaći zbog lošeg položaja struke na domaćem tržištu – kaže Dunja Potočnik. Među preprekama petina studenata doživljava birokraciju i loš politički sustav, no korupciju spominje tek desetina ispitanika.

Potočnik kaže da je veliko iznenađenje to što tek pet posto studenata kao prepreke navodi loš obrazovni sustav i manjak poticaja za mlade.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi