PROTUPRAVNA DOBIT

Stručnjak objašnjava kako se Crnoja mogao okoristiti prijavom u daščari

26.01.2016 u 11:46

Straćara u kojoj je prijavljen Mijo Crnoja

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bionic
Reading

Mijo Crnoja, novi ministar branitelja, prijavljen je u daščari u Samoboru, ali zapravo živi u stanu u Podsusedu u Zagrebu. Pokušali smo doći do ministra, ali na telefonske pozive i mail upit, u kojem smo tražili pojašnjenje je li razlog za prijavu na drugoj adresi manji prirez, nije odgovarao. Naime, u Samoboru prireza nema, a u Zagrebu je 18 posto. Pokaže li se točnim da je je Crnoja ostvario protupravnu dobit, mogao bi prekršajno ili kazneno odgovarati. Naime, za prekršaj veći od 20 tisuća kuna podliježe članku 256. Kaznenog zakona koji za djela utaje carine i poreza propisuje zatvorske kazne do čak 10 godina. Za niže iznose odgovara se prekršajno

Uz to, sa stranica Sabora netko je po nečijem nalogu iz Crnojina životopisa izbrisao ministrovu adresu, iako je isti prije nekoliko dana dostavljen novinarima pa nije teško utvrditi što je Crnoja naveo kao svoju adresu.

Koliko dugo je Crnoja prijavljen u daščari, koliko mu iznosi vojna mirovina i koliko je kuna protupravno prisvojio, za sada nije poznato, kao i to je li uz prebivalište u daščari imao prijavljeno boravište negdje drugdje.

Zoran Balija
, direktor odjela financijskog savjetovanja u tvrtki Progreso, za tportal je rekao da treba imati na umu da se prirez, osim na plaću i mirovinu, plaća već niz godina na dividendu, a od prošle godine i na kamatu na oročenu štednju.

Drugim riječima, postoji mogućnost da je Crnoja tijekom prošle godine imao oročenu štednju ili dionice pojedinih tvrtki koje su isplaćivale dividendu te da je i na njima ostvario protupravnu dobit ako je u banci, odnosno u Središnjem klirniškom depozitarnom društvu (SKDD), dao samoborsku adresu.

'Postoji mogućnost i da je, ako je ministar podizao kredit u banci za kupnju ili gradnju na zemljištu na kojem je prijavljen, banka od njega tražila da se prijavi na adresi na kojoj je zemljište. Naravno, to je samo mogućnost jer uvide u svu potrebnu dokumentaciju nemam', zaključio je Roje.