hns

Štromar: Zadovoljan sam osvojenim mandatom

  • I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 06.07.2020 14:22
  • Objavljeno 06.07.2020 u 14:01
Bionic
Reading

Predsjednik HNS-a Predrag Štromar rekao je u ponedjeljak da su u HNS-u zadovoljni osvojenim mandatom na parlamentarnim izborima iako su očekivali više te je najavio da će i dalje inzistirati na provođenju reforme obrazovanja i subvencioniranju kredita za mlade

'Prije mjesec dana sam preuzeo stranku i još jučer ujutro se govorilo da nećemo više biti parlamentarna stranka. Ostali smo. S time sam zadovoljan, ali sigurno da sam očekivao i više', rekao je Štromar na konferenciji za medije.

Od danas već idu na teren graditi bolji novi HNS kako bi mu vratili stari sjaj, dodao je.

HNS je na parlamentarnim izborima osvojio jedan mandat, a na pitanje je li već razgovarao s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem o mogućoj suradnji, rekao da se još u stranci nisu dogovorili hoće li podržati novu potencijalnu Vladu. Odluku će donijeti na Predsjedništvu i Središnjem odboru stranke.

S Plenkovićem je razgovarao i čestitao mu na izbornom rezultatu. Upitan hoće li nešto uvjetovati HDZ-u u zamjenu za podršku, rekao je da će o tome razgovarati na tijelima stranke.

'Nema uvjeta, nama je uvjet da građanima damo podršku za sve ono što smo radili u našem programu, da se realiziraju ti projekti. To nam je cilj, vidjet ćemo na koji način', rekao je Štromar.

Dodao je da će inzistirati da se nastavi reforma obrazovanja i da učenici imaju uvjete učenja kao u modernim zapadnoeuropskim zemljama i u slučaju da su u Vladi, ali i oporbi.

Na pitanje bi li mu bilo draže biti saborski zastupnik iduće četiri godine ili ministar graditeljstva, Štromar je odgovorio da o tome još nije razmišljao. Dodao je da će i dalje inzistirati i na subvencioniranju stambenih kredita za mlade.

'Rado bih da naši mladi mogu i sad u rujnu, ali i idućih godina, aplicirati na subvencionirane kredite kako bi ta dobra demografska mjera i dalje bila kvalitetna u Hrvatskoj', rekao je.

Upitan kako doživljava premijerove riječi da ne bi imao ništa protiv da se nastavi koalicija HDZ-a i HNS-a, Štromar je ocijenio da je Plenković očito bio zadovoljan sa suradnjom i onime što su postigli u Ministarstvu graditeljstva i Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na pitanje je li mu prihvatljivo da u toj koaliciji bude i čelnik Reformista Radimir Čačić, rekao je da je Čačić 'osebujna osoba' i da bi u tom slučaju trebao objasniti kako bi ušao u HDZ-ovu koaliciju, ako je sada bio u Restart koaliciji jer je upravo zbog toga kritizirao HNS prije par godina.

'Ako ideš u koaliciju s nekim, moraš imati pravi razlog, a to je da je država u jednoj teškoj situaciji kao što je bila prije tri godine', ocijenio je.

Vezano za ministricu znanosti i obrazovanja koja na HNS-ovoj listi nije ostvarila rezultat, rekao je da je ona imala potpunu podršku HNS-a u provedbi programa te joj je omogućeno da okupi ekipu stručnjaka.

'Odradila je svoj dio posla, a sada nam je pomogla u tome da ostvarimo ovaj mandat u trećoj izbornoj jedinici', ustvrdio je Štromar.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal