RATNIČKI PLES

'Strašni' maorski ratnici vs. Zoran Milanović

14.03.2014 u 13:05

Pogladajte kako Maori plešu za Milanovića
Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Zoran Milanović nastavio je svoje dvotjedno putovanje po južnoj polutci u Novom Zelandu gdje je toplo pozdravljen uz tradicionalnu maorsku dobrodošlicu

Odmah po dolasku, Milanović će razgovarati s novozelandskim kolegom Keyjem. Isti će dan hrvatski premijer predavati na Sveučilištu u Aucklandu i razgovarati s oporbenim čelnikom Davidom Cunliffeom. S hrvatskom će se zajednicom sastati u subotu u Aucklandu i u nedjelju u Wellingtonu, što mu je i zadnja etapa turneje po Oceaniji.

Tijekom posjeta Novom Zelandu potpisat će se i dogovor o programu tzv. 'radnog odmora' između dviju država. On će, kaže se u priopćenju, omogućiti da do 100 mladih ljudi (18 - 30 godina) godišnje otputuje iz Hrvatske na Novi Zeland, da ondje studiraju ili se odmaraju, a svoj boravak financiraju zaposlenjem tijekom maksimalno godinu dana.

'Posjet predsjednika hrvatske vlade Novom Zelandu bit će prilika za razvoj trgovinskih i poslovnih odnosa kao nadogradnje postojećih dugogodišnjih veza dviju zemalja temeljenih oko snažne hrvatske zajednice u zemlji', izjavio je u srijedu novozelandski premijer John Key. 'Hrvatska je najnovija članica Europske unije i radujem se razgovorima o hrvatskim pogledima na europsku regiju', rekao je Key koji se s Milanovićem sastaje u petak.

'Prošlogodišnje produljenje 'visa waivera', programa za hrvatske posjetitelje Novog Zelanda, adekvatno je priznanje naših povijesnih veza i razvoja odnosa dviju zemalja', rekao je Key. Radi se o programu koji hrvatskim državljanima omogućuje tromjesečni turistički ili poslovni boravak na Novom Zelandu bez viza.

Inače, ratnički ples Maora svojevremeno je zbunio prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.