TRANSPARENCY INTERNATIONAL

'Stranke trebaju prestati podupirati korumpirane pojedince'

23.03.2015 u 12:58

Bionic
Reading

Transparency international Hrvatska (TIH) apelira na vodstva političkih stranaka, i onih na vlasti i onih u oporbi, kako bi se politički prostor zaštitio i očistio od neodgovornih pojedinaca bez osobnog integriteta

To što zakonski propisi ne sprječavaju da se iz političke arene odstrane neodgovorni i korumpirani pojedinci, ne znači da vodstva političkih stranaka ne mogu sama u kandidacijskim postupcima regulirati nedostatke koji zaustavljaju razvoj društva u cjelini', navodi se u priopćenju predsjednice TIH-a Davorke Budimir. TIH očito aludira na Andru Vlahušića koji je ponovno izabran za dubrovačkog gradonačelnika unatoč pravomoćnoj presudi za zlouporabu položaja i ovlasti.

Vrlo jednostavnim stranačkim pravilima, smatraju u TIH-u, bilo bi moguće ograničiti kandidature od lokalne do nacionalne razine – kada bi postojala politička volja da glavni kriterij napredovanja prestane biti poslušnost i podobnost, već osobni integritet pojedinca i njegovo poštenje.

'Hrvatsko društvo još uvijek, nažalost, nema tu razinu političke kulture da neodgovoran pojedinac na javnoj dužnosti sam odstupi ako postoji i najmanja sumnja da posao ne obavlja odgovorno i pošteno', navela je Budimir u priopćenju.