NAKNADA ZA TROŠKOVE KAMPANJE

Stranke dobile 20 milijuna, kako će Sinčić podijeliti svoj milijunčić?

29.11.2016 u 14:10

Bionic
Reading

Strankama, koalicijama i nezavisnim listama koje su uspjele ući u Sabor uplaćeno je iz državnog proračuna po 135 tisuća kuna za svaki osvojeni mandat – ukupno 20,385 milijuna. Koalicija predvođena Živim zidom osvojila je osam mandata. Budući da se novac uplaćuje samo na jedan račun – a ne svim strankama koalicije posebno – sav novac uplaćen je na račun Živog zida. S obzirom na to da je u međuvremenu jedan zastupnik osnovao novu stranku, drugi pretrčao Mostu, a Lovrinović i Mišić osnovali svoj klub zastupnika, pitanje je kako će (i hoće li uopće) Sinčić sa svojim predizbornim partnerima podijeliti nešto više od milijun kuna

Uplate na račun stranaka stigle su prije nekoliko dana, nakon odluke Državnog izbornog povjerenstva o pravu na isplatu naknada troškova izborne promidžbe. Odlukom Vlade stranke su dobile po 135 tisuća kuna za svaki osvojeni saborski mandat.

Najviše novca dobili su HDZ i njihovi partneri HSLS i HDS – 8,235 milijuna kuna. SDP i partneri za 54 mandata dobili su 7,29 milijuna, Most 1,735 milijuna za 13 mandata, a koalicija Jedina opcija predvođena Živim zidom dobila je 1,08 milijuna za osam osvojenih mandata.

Međutim, postoji jedna kvaka u raspodjeli tog novca. U slučaju koalicija novac se ne uplaćuje na račune svih stranaka proporcionalno njihovu broju saborskih mandata nego na samo jedan račun. A onda se novac s tog računa prosljeđuje svakom koalicijskom partneru temeljem međusobnog dogovora. Naravno, ako takav dogovor uopće postoji.


U slučaju koalicije Jedina opcija, račun za uplatu naknade troškova izborne promidžbe otvorio je Živi zid i na taj je račun uplaćeno 1,08 milijuna kuna. Budući da se osam zastupnika iz te koalicije nakon izbora podijelilo u nekoliko klubova zastupnika, jedan je osnovao novu stranku, a jedan pretrčao u Mostov klub, pitanje je kako će točno Ivan Vilibor Sinčić podijeliti tih 1,08 milijuna kuna.

Ivan Lovrinović i Ivica Mišić
sa svojom strankom Promijenimo Hrvatsku ušli su u Sabor u koaliciji sa Živim zidom, ali su potom s Goranom Aleksićem (koji je nakon izbora osnovao novu stranku Snaga) osnovali svoj klub zastupnika. Da zbrka bude veća, prije nekoliko dana Marin Škibola prešao je iz Živog zida u klub Lovrinović - Mišić - Aleksić. I tako je Klub zastupnika Živog zida spao na samo tri zastupnika od kojih je Ivan Pernar u Sabor ušao kao član stranke Abeceda demokracije.

Ivica Mišić iz Promijenimo Hrvatsku iskreno nam je rekao kako ne zna kako će novac biti podijeljen. 'Mislim da to pitanje još nismo definirali', rekao je. Goran Aleksić, koji je u Sabor ušao na zajedničkoj listi sa Živim zidom, a nakon izbora osnovao novu stranku, nije želio govoriti o raspodjeli novca, tako da ne znamo hoće li mu Živi zid uplatiti 135 tisuća kuna.

'Ja o tome neću govoriti. Zovite Živi zid, oni su vlasnici računa', rekao nam je Aleksić. Tihomir Lukanić iz Živog zida kaže nam pak da će se sve dogovoriti i da će novac biti podijeljen svima osim prebjegu Hrvoju Runtiću koji je odmah nakon izbora napustio Živi zid i otišao u Mostov klub zastupnika. Tih 135 tisuća kuna, kaže Lukanić, zadržat će Živi zid.

A kako će podijeliti ostalih skoro milijun kuna? 'Mi se nismo podijelili u nekoliko klubova zastupnika zbog svađe nego temeljem prijašnjeg sporazuma. Nakon što poplaćamo sve račune iz kampanje, ostatak novca ćemo podijeliti po načelu razmjernosti. Imamo jednog čovjeka koji je odmah otišao od nas i on neće dobiti ništa. Novac će ostati Živom zidu', rekao nam je Lukanić.

S druge strane u bivšoj Narodnoj koaliciji (SDP, HNS, HSS, HSU) stvari su jasne - partneri su se prije izbora dogovorili da će račun na koji će stići naknada troškova kampanje otvoriti SDP. Iz SDP-a nam je potvrđeno da im je uplata sjela u petak i da će novac podijeliti samo SDP i HNS, jer su se tako dogovorili prije izbora.

HSS i HSU
bili su, naime, kratki s novcem pa je dogovoreno da taj dio troškova kampanje pokrije SDP, ali i da poslije izbora SDP zadrži njihov dio nakon isplate naknade troškova kampanje. Prema tome, SDP će HNS-u uplatiti 1,215 milijuna kuna (devet mandata puta 135.000 kuna) dok će ostatak novca – 6,075 milijuna kuna - ostati SDP-u.