KOGA JE POSRAMIO STUP SRAMA?

Stranke će i ove izbore proći nekažnjeno zbog manjka žena na listama

29.11.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Gotovo sve stranke našle su se na takozvanom stupu srama Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI, zbog toga što na listama nemaju minimalnih 40 posto zastupljenosti žena. Iako političarke s kojima smo razgovarali nisu zadovoljne aktualnom situacijom, nadaju se da će se na idućim izborima dogurati do 40 posto

'U cilju provedbe ravnopravnosti spolova i ujednačene zastupljenosti žena i muškaraca, političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji pri utvrđivanju izbornih lista dužni su uvoditi posebne mjere na način da zastupljenost muškaraca i žena na listama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, članova u predstavnička tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i članova u Europski parlament ne bude osjetno neuravnotežena, pri čemu osjetna neuravnoteženost jednog spola postoji ako je zastupljenost jednog spola niža od 40 posto', članak je Zakona o ravnopravnosti spolova prema kojem bi političke stranke na svojim listama za Sabor trebale imati minimalno 40 posto žena.

Sobol: Nije primjereno zvati Kosor pratiljom miss Pakraca

Osim takozvanog stupa srama, CESI je preko vikenda organizirao i izbor za najseksističku izjavu hrvatskih političara. 'Pobjedu' je odnio HDZ-ov Vladimir Šeks izjavom: 'Vi ćete govoriti o moralu, gospođo Sobol? Gdje vam je suprug? Nije u zatvoru? Nećete vi meni govoriti o pristojnosti. Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange.'

Sama Sobol kaže da to doista je jedna od najgorih izjava koje je došla od političara, no da je na neki način Šeksu 'kazna' ta javna osuda.

'Ja se nadam da će ovo biti putokaz da tako ne bismo trebali komunicirati', rekla je Sobol.

Međutim, među kandidatima za najseksističku izjavu našao se i njezin stranački kolega Željko Jovanović koji je premijerku Jadranku Kosor usporedio s prvom pratiljom miss Pakraca.

'Sesksističke izjave su za osudu ma koga dolazile i bez obzira na stranku. Mene je, nakon što je njegova izjava izašla u novinama, kolega Jovanović sam nazvao i upozorio na to. Razgovarali smo i ja sam mu rekla da to nije bilo primjereno i mislim da se on složio sa mnom', kazala nam je Sobol.

No, kako je pokazalo istraživanje CESI-ja, samo je HSU ispunio kvotu od 40 posto. HDZ s partnerima DC-om i HGS-om na listama ima 21,6 posto žena, Kukuriku koalicija 30,7 posto, zatim HSS i HSP sa svojim koalicijskim partnerima 26 posto, HSLS sa ZDS-om 28 posto te Hrvatski laburisti sa 34,48 posto žena.

Da Kukuriku koalicija nema osiguran zakonski minimum žena na listama, svjesna je je SDP-ova Gordana Sobol, inače predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova iz netom raspuštenog saziva parlamenta. 'Mi imamo jednu ili dvije liste gdje imamo više od 40 posto, no ne kada se gleda sveukupno. Što se tiče SDP-a, zastupljenost žena je oko 34 posto, kao i na prošlim izborima. Ja bih htjela da bude više žena na listama, no kada dođe sastavljanje lista i kada se uzme u obzir da i neki kriteriji moraju biti ispunjeni, onda imamo premalo žena. Recimo na lokalnoj razini, na mjestima načelnica i gradonačelnica imamo premalo žena. No, mene ipak veseli da na razini koalicije u tri izborne jedinice imamo žene na samom vrhu', kaže Sobol

Što se tiče zastupljenosti žena, HDZ-u je, ako već nema dovoljnu kvotu na listama, pohvala da im je barem nositeljica svih listi žena. No, i HDZ-ovoj Ani Lovrin, čije se ime nalazi na jednoj od kandidacijskih lista te stranke, jasno je da nije lako ispuniti kvotu od 40 posto.

'To se ne može automatizmom. Mislim da ipak treba i naći ljude, odnosno žene koje mogu i ostvariti program. Pritom ne mislim da žene ne mogu ostvariti program, nego samo da ne možemo bilo koga automatizmom postaviti na listu. Smatram da se žene moraju jače angažirati unutar unutarstranačkih tijela i angažirati se na pozicijama s kojih će ih se prepoznati', rekla je Lovrin, dodavši da bi na listama svakako trebalo biti više žena.

Stranke bi na poštivanje kvota mogla natjerati i prekršajna odredba zakona koja predviđa i novčanu kaznu od 50 tisuća kuna za sve one koji neće imati najmanju zastupljenost od 40 posto po spolu. Problem je, međutim, što se stranke još ne kažnjavaju novčano jer Zakon o ravnopravnosti spolova predviđa odgodu, odnosno kaže da se postupno povećanje podzastupljenog spola mora postići najkasnije prigodom provedbe trećih redovitih izbora od dana stupanja na snagu zakona.

Drugim riječima, pojašnjava nam Sobol, kazne za nepridržavanje kvote zasad se ne primjenjuju, iako su se po nekom tumačenju, zbog nedorečenosti zakona, kao treći izborni ciklus mogli računati i lokalni izbori 2009. (op. a. - Zakon o ravnopravnosti spolova prvi put je donesen 2003, no novi zakon donesen je tek 2008)

'Na sljedećim lokalnim izborima počet će funkcionirati prekršajne odredbe, pa će se vidjeti kako će po tom pitanju funkcionirati stranke i hoće li se pridržavati zakona', upozorava Sobol

Lovrin je pomalo skeptična po pitanju prekršajnih odredbi. 'Nije rješenje u sankcijama za političke stranke, nego u razvijanju svijesti. Žene zato moraju biti prisutnije da bi ih se prepoznalo', zaključila je Lovrin