potencijal za održivi rast

Strani ulagači i stručnjaci uvjereni u gospodarski potencijal Kine

12.03.2024 u 12:13

Bionic
Reading

Optimizam prema kineskom tržištu i njegovom gospodarskom potencijalu zamjetan je među stranim ulagačima, budući da nastavljaju povećavati ulaganja i poslovanje u Kini

Podaci Ministarstva trgovine pokazali su da su kineska stvarna izravna strana ulaganja dosegnula preko 1,13 trilijun juana (oko 158,89 milijardi USD) u 2023. Iako je brojka pala za 8 % u usporedbi s 2022., još uvijek je treća najveća u povijesti.

'Kinesko gospodarstvo ima dovoljnu unutarnju pokretačku snagu i veliki potencijal za održivi rast', rekao je Tian Xuan, prodekan Škole za financije PBC Sveučilišta Tsinghua.

Na ovogodišnja Dva zasjedanja, kineska vlada postavila je cilj gospodarskog rasta od oko 5 % za 2024. Prema riječima premijera Li Qianga, vlada je uzela u obzir potrebu za povećanjem zaposlenosti i prihoda te spriječila i ublažila rizike u postavljanju cilja, a stopa rasta dobro je usklađena s ciljevima 14. Petogodišnjeg plana gospodarskog razvoja (2021.-2025.).

Postavljanje takvog cilja pomoći će u jačanju povjerenja, usmjeravanju očekivanja javnosti i daljnjoj izgradnji konsenzusa o razvoju, rekao je Zhou Li’an, profesor na Sveučilištu u Pekingu.