RIJEKA IZBJEGLICA NA GRANICI

Strani mediji hvale Hrvatsku i citiraju Milanovića

16.09.2015 u 14:00

  • +20

Izbjeglice prelaze srpsko-hrvatsku granicu kod Tovarnika

Izvor: Reuters / Autor: Antonio Bronic

Bionic
Reading

Strani mediji, osobito oni iz susjedstva, s posebnom pažnjom prate vijesti o kretanju izbjegličkog vala prema Hrvatskoj, ne propuštajući pritom naglasiti da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica. Redom citiraju izjavu premijera Zorana Milanovića o tome kako smo 'spremni prihvatiti ljude, bez obzira na njihovu rasu i religiju'

Britanski Guardian prenosi da je Milanović priopćio kako je u Hrvatsku već ušlo 150 izbjeglica iz Mađarske, kritizirajući pritom graničnu kontrolu naših susjeda.

List je prenio premijerovu objavu na Twitteru u kojoj navodi kako 'smatra da su politika Budimpešte i dizanje zidova opasni i okrutni te kako žica u Europi u 21. stoljeću nije odgovor, već prijetnja'.

Britanski dnevni list također prenosi Reutersovu vijest o tome da su hrvatske vlasti na područja na kojima izbjeglice prelaze granicu poslale pirotehničare koji uklanjaju mine zaostale iz Domovinskog rata.

Financial Times također prenosi vijesti kako su deseci izbjeglica u srijedu počeli ulaziti u Hrvatsku nakon što je Mađarska zatvorila granice, čime je otvorena nova ruta ulaska u Europsku uniju.

List pritom navodi da su izbjeglice 'primorane ući u siromašnije članice EU-a', podsjećajući da Hrvatska još uvijek nije u sustavu Schengena.

Srpski Blic prenosi navode hrvatske policije da će izbjeglice čim stupe na hrvatski teritorij biti registrirani i prebačeni u prihvatni centar u blizini Zagreba.

Tanjug pak javlja kako se očekuje dolazak novih skupina izbjeglica koji žele ući u Hrvatsku, a potom nastaviti na zapad i sjever Europe.

Blic nije propustio objaviti pismo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović premijeru Milanoviću u kojem poziva na hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost jer smatra da izbjeglički val nije samo humanitarno, već i sigurnosno pitanje, te da ga treba razmotriti na najvišoj državnoj razini.

Ljubljansko Delo piše da je Hrvatska spremna za prihvat izbjeglica te da ima kapacitete za prihvat 3.000 ljudi.

Banjalučke Nezavisne novine pak prenose riječi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije Zdravka Kelića o tome da je sve spremno za prihvat izbjeglica te kako volonteri Crvenog križa u Tovarniku dijele vodu, hranu i higijenske potrepštine. Pored toga, dnevni list prenosi izjavu glasnogovornice Hrvatskog Crvenog križa Katarine Zorić o tome da su volonteri fokusirani na pomoć djeci i ženama, od kojih su neki zbog iscrpljenosti zatražili liječničku pomoć.

Istodobno, slovenski premijer Miro Cerar napominje da je Slovenija spremna za mogući dolazak većeg broja izbjeglica, ali će pritom zajamčiti sigurnost svojih građana.

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar nije komentirala dolazak prvih većih skupina migranata u Hrvatsku iz Srbije, ali je prije nekoliko dana kazala da je Slovenija vezano uz tu problematiku u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama, među njima s Hrvatskom, ali i Austrijom, koja je zbog izbjegličkog vala uvela pojačane kontrole i na granici sa Slovenijom.