NOVI ILI STARI LIDERI?

Stranačka konvencija SDP-a 2. lipnja

17.03.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Izbori za novog predsjednika, odnosno predsjednicu, SDP-a bit će održani 12. svibnja, a stranačka konvencija na kojoj će se birati potpredsjednici, predsjedništvo te drugi stranački organi, najavljena je za 2. lipnja, odlučio je Glavni odbor SDP-a

‘Nema nikakve automatike u SDP-u i svi su članovi u bubnju, osim onih koji nisu platili članarinu. Oni ne mogu biti kandidati za funkcije unutar SDP-a, niti u lokalnim predstavničkim tijelima, ni u Saboru’, rekao je nakon sjednice Josip Leko, predsjednik SDP-ova Glavnog odbora.

Izbori za čelnog čovjeka SDP-a bit će neposredni i tajni, a svaki će član glasati po principu, kako je pojasnio Leko, po kojem se inače glasa na građanskim izborima.

Josip Leko je najavio i promjene stranačkog Statuta kojim će, među ostalim, biti reguliran broj potpredsjednika i članova predsjedništva. Statutarne izmjene bit će razmatrane na sljedećoj sjednici predsjedništva stranke, koja je sazvana za idući tjedan.

‘Procedura je takva da imamo sedam dana kušnje u kojima svatko ima pravo razmisliti hoće li se kandidirati ili neće, te svoju kandidaturu najaviti središnjoj izbornoj komisiji. Nakon toga dobit će upute za prikupljanje potpisa potpore’, pojasnio je Leko potvrdivši da ‘rokovi za kušnju počinju teći od danas’.

Procijenio je da će na SDP-ovu konvenciju doći između 2000 i 2300 članova stranke, pa će se u skladu s time odrediti i prostor u kojem će se taj događaj i upriličiti, te planirati troškovi o kojima nije želio nagađati.

Za sada je samo poznato da je kandidaturu za predsjednika stranke članovima Glavnog odbora SDP-a potvrdio Zoran Milanović, dok je jedan od kandidata za potpredsjednika Zlatko Komadina. Upravo je Komadina, koji se nakon bolovanja pojavio na sjednici Glavnog odbora i najavio povratak na posao u ponedjeljak, novinarima prenio informaciju o te dvije kandidature.

‘Solidno se osjećam. Prikrpio sam zdravlje, što bi rekli, i od ponedjeljka se vraćam na posao’, rekao je Komadina. Napomenuo je da se drugi kandidati za stranački vrh nisu izjašnjavali, ali i izrazio uvjerenje da će ih biti 20-ak.