POSLJEDNJI VAPAJI U KAOSU

Štrajkovi diljem Europe, Hrvatska na čekanju

20.05.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Zbog jednodnevnog općeg štrajka u Grčkoj u četvrtak su javni i prijevozni sektor u toj zemlji ponovno u kaosu, četvrti put od veljače, a prosvjed je kao i ranije odvojeno održala komunistička sindikalna udruga Pame, izvijestili su službeni izvori.

Da ne bi nastradala turistička sezona, kontrolori su odlučili ne sudjelovati u prosvjedu pa ipak funkcionira zračni promet. No zato su metro, autobusi i tramvaji potpuno blokirani, a brodovi u pirejskoj luci jutros nisu isplovili.

Unatoč pozivu na štrajk Udruge zaposlenika banaka, privatne banke u središtu Atene su otvorene, kao i neke škole, a osim zaposlenih na javnoj televiziji, ni novinari drugih medija nisu se odazvali štrajku, jer njihov sindikat zasebno kani održati 24-satni štrajk idući tjedan.

U središtu Atene razmješteno je 1.700 policajaca, a velike sindikalne udruge u privatnom i javnom sektoru ADEDY i GSEE nadaju se da će danas na ulicu izaći između 50 do 100 tisuća demonstranata, koji će prosvjedovati protiv reforme mirovina i strogog plana štednje koji je usvojila vlada nakon financijske pomoći koju su Grčkoj obećali Europska unija i Međunarodni monetarni fond.

Napeto je i u Španjolskoj, gdje će radnici u javnom sektoru u glavnom gradu kasnije poslijepodne prosvjedovati ispred ministarstva financija te u ostalim većim gradovima ispred državnih ureda.

Središnji sindikat radnika (UGT) pozvao je na jednosatni prosvjed protiv vladinog plana štednje kojim se svim zaposlenicima u javnom sektoru plaće režu pet posto.


Sindikat kabinskog osoblja British Airlinesa krenut će najvjerojatnije u ponedjeljak u petodnevni štrajk nakon što je danas sud presudio u njihovu korist nakon žalbe na sudsku zabranu štrajka zbog kojeg ih je tužila uprava BA.

Nakon objave odluke, radnici su pobjedu slavili vozeći se autobusom ulicama Londona pjevajući 'mi smo pobjednici'. Međutim, šef sindikata Derek Simpson poručio je 'da ovo nije trenutak za trijumf, jer nisu ni trebali biti u tom procesu'.

Burno je jučer bilo u Rumunjskoj, gdje su održani najveći prosvjedi od pada komunizma, a 20 tisuća ljudi izašlo je na ulice bijesno zbog Vladinih mjera štednje