U BIH

Štrajk zaposlenih u državnim službama zbog rezova

11.05.2012 u 12:31

Bionic
Reading

Zaposleni u državnim službama u Bosni i Hercegovini, uključujući i policajce, stupit će u štrajk 21. svibnja kako bi prosvjedovali zbog najavljenog smanjenja plaća, odlučila je koordinacija sindikata državnih i policijskih službenika BiH

Predstavnik koordinacije Jure Bilić potvrdio je u petak za sarajevski Dnevni avaz kako je odluka o stupanju u štrajk donesena nakon što je Zastupnički dom parlamenta BiH u četvrtak dao potporu restriktivnom proračunu za 2012. godinu koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Proračun u iznosu od 950 milijuna konvertibilnih maraka (oko 475 milijuna eura), kako je ustvrdio ministar financija BiH Nikola Špirić, ne bi doveo u pitanje rad niti jedne državne institucije, no značio bi smanjenje plaća svim zaposlenima za 4,5 posto.

'Svih petnaest sindikalnih organizacija koje broje više od tri i pol tisuće ljudi i koje su udružene narednog će tjedna razmatrati mjere koje će poduzeti protiv države', kazao je Bilić.

Kako je planirano, štrajk bi u prvoj fazi trebao trajati do 25. svibnja, a odluka o tome će tijekom dana biti proslijeđena Vijeću ministara koje sindikalisti smatraju najodgovornijim za ugrožavanje materijalnog statusa zaposlenih u državnim tijelima vlasti.

Najavljeno je kako će među prvima u štrajk stupiti zaposleni u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ključnoj policijskoj agenciji u BiH, ali i u Špirićevom ministarstvu financija.

Sindikat Granične policije BiH je svojevrsni 'bijeli štrajk' proglasio još 1. svibnja i on i sada traje.

Zastupnički dom parlamenta BiH predloženi je proračun u četvrtak podržao zahvaljujući glasovima zastupnika iz pet od šest stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Iako je i sama članica te koalicije, Stranka demokratske akcije (SDA) svojim je zastupnicima naložila da glasuju protiv jer je procijenjeno kako predloženi proračun zapravo onemogućava funkcioniranje države.

Iz SDA, kao i iz oporbenih stranaka, koje su također glasovale protiv predloženog proračuna, posebice je upozoreno kako se ne može inzistirati samo na smanjenju javne potrošnje na državnoj razini dok u entitetima ona nastavlja rasti.