KAO DA SU BI MALE

'Štrajk liječnika povećao je liste čekanja'

02.10.2013 u 19:01

Bionic
Reading

Ni današnji kolektivni pregovori u Ministarstvu zdravlja nisu doveli do potpisivanja novoga granskog kolektivnog ugovora, što je uvjet Hrvatskog liječničkog sindikata za prestanak štrajka bolničkih liječnika, koji je danas ušao u 15. dan

Čelnici sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu Ivica Babić, Anica Prašnjak i Spomenka Avberšek, kao i ministar zdravlja Rajko Ostojić zadovoljni su što su pregovori počeli. Ističu kako su danas prešli oko 50 posto članaka budućeg kolektivnog ugovora, koji, međutim, još nije potpisan i pregovori se nastavljaju u ponedjeljak u 10 sati.

Ministar Ostojić nakon cjelodnevnog sastanka u izjavi novinarima govorio je i o posljedicama štrajka te potvrdio da su u dva tjedna liste čekanja u bolnicama povećane 10 do 15 posto. U nekim bolnicama, kaže, postoje problemi, ali se "kritične točke rješavaju".

Govoreći o nekim potencijalno incidentnim situacijama, naveo je zagrebačku Kliničku bolnicu Dubrava odakle je zbog štrajka vraćena pacijentica koja je trebala biti hospitalizirana na neurokirurškom odjelu.

Ministar Ostojić posebno je istaknuo slučajeve bolnica u kojima su liječnici odbili pregledati djecu, u čemu, kako navodi, prednjači bolnica u Slavonskom Brodu.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ponovno je istaknuo kako će štrajk trajati dok novi kolektivni ugovor u ime liječnika ne potpiše njihov sindikat, no odbio je špekulirati koliko bi to moglo potrajati.