privremeno zbrinjavanje

Stradalima u potresu će se financirati i režije do 160 eura mjesečno

27.07.2023 u 16:46

Bionic
Reading

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o sufinanciranju troškova režija za korisnike privremenog stambenog zbrinjavanja prema broju članova kućanstva, a najviše do iznosa od 160 eura mjesečno te, između ostalog, odluku o nastavku sufinanciranja prehrane u školama

"Odluka je nastavak realizacije našeg programa stambenog zbrinjavanja, a proizašla je kao rezultat ranije donesene odluke Vlade iz svibnja, kada smo donijeli odluku o financiranju najamnine za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu, a koje se trenutno nalaze u mobilnim stambenim jedinicama, odnosno u kontejnerskim naseljima", rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić.

Tom odlukom iz svibnja im je osigurano plaćanje najamnine do 9,3 eura po metru četvornom u stanovima i kućama na području Sisačko-moslavačke županije i području zahvaćenom zagrebačkim potresom.

Ovom odlukom sada im se omogućuje, kao što su to i svima drugima koji su i ranije bili obuhvaćeni prijašnjim odlukama Vlade, da im se osim najamnine, financiraju i troškovi režija tako da se za jednog člana kućanstva isplaćuje 100 eura mjesečno, za dva 120, za tri 140 i za četiri i više članova kućanstva 160 eura mjesečno, objasnio je ministar.

Do sada je na ovaj način zbrinut 1.741 građanin u više od 700 stanova ili kuća na području zagrebačkog ili petrinjskog potresa, rekao je Bačić.

"Ovakvom odlukom sada nastavljamo za sve one koji, u međuvremenu, nisu stambeno zbrinuti", rekao je Bačić, dodavši kako odluku donose kako bi program stambenog zbrinjavanja mogli privesti kraju.

Nastavlja se sufinanciranje prehrane u osnovnim školama

Radi izjednačavanja mogućnosti svih učenika osnovnih škola na prehranu, Vlada je također donijela odluku o nastavku provedbe mjera financiranja, odnosno sufinanciranja troškova prehrane za učenike osnovnih škola za školsku godinu 2023./2024.

Sredstva se osiguravaju za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu te ostvaruju pravo na financiranje, odnosno sufinanciranje prehrane u iznosu od 1,33 eura po nastavnom danu.

Iznimno od toga, za učenike koji redovito pohađaju osnovnu školu koja je uključena u eksperimentalni program "Osnovna škola kao cjelodnevna škola", osiguravaju se sredstva u iznosu od dva eura po nastavnom danu.

Predviđeni trošak ove mjere za školsku godinu 2023./2024. je 26,8 milijuna eura za prvo polugodište, a za drugo 40,2 milijuna eura, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Vlada je i osigurala namjensku pomoć zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač RH te jedinice lokalne i regionalne samouprave za pokriće troškova po isplaćenim pravomoćnim sudskim presudama, a koje se odnose na sporove za isplatu razlike plaće zbog neuvećanja osnovice za šest posto u 2016. za javne službe.

Visina i raspodjela financijskih sredstava za namjensku pomoć specificirana je za 92 zdravstvene ustanove u ukupnom iznosu od 16.918.283 eura, a financijska sredstva za tu namjenu osigurana su u državnom proračunu za 2023. i u projekcijama za 2024., obrazložio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Za programe pomoći hrvatskog naroda u BiH pet milijuna eura

Vlada je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje obrazovnih, znanstvenih, kulturnih, zdravstvenih, poljoprivrednih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2023., za što je osigurano pet milijuna eura.

"Suradnja s Hrvatima u BiH, potpora povratku i održivom ostanku te očuvanju njihove pune ravnopravnosti od posebnog su interesa za RH, a, između ostalog, ostvaruje se i pružanjem potpore obrazovnim, znanstvenim, kulturnim, zdravstvenim, poljoprivrednim i drugim projektima", objasnio je državni tajnik Zvonko Milas.

Također, Vlada je dala potporu sportskom timu ukrajinskih branitelja s invaliditetom u svrhu provedbe pripremnih sportskih aktivnosti u Hrvatskoj u 2023. za sudjelovanje na međunarodnom sportskom natjecanju Invictus Games, koje se ove godine održava u rujnu, u Düsseldorfu u Njemačkoj.

U sklopu priprema u Hrvatskoj će u kolovozu boraviti 25 ukrajinskih branitelja te njihovi liječnici, njegovatelji i drugo stručno osoblje, a Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurat će smještaj, prehranu i prijevoz u okviru Veteranskog centra u Sinju, rekao je resorni ministar Tomo Medved.

Dodao je da se time nastavlja iskazivati potpora prijateljskom ukrajinskom narodu.