SAKUPLJAJU POTPISE ZASTUPNIKA

Stožer želi saborsku raspravu o Veljku Mariću

05.12.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jutros su od saborskih zastupnika prikupljali potpise za saborsku raspravu o statusu hrvatskog branitelja Veljka Marića koji se nalazi zatvoru u Srbiji. Naime, Stožer želi da se u dnevni red uvrsti rasprava o problematici srbijanske primjene ograničene univerzalne jurisdikcije na državljane Hrvatske

U Stožeru kažu da žele ponukati zastupnike na to da se ponovni razmotri pitanje statusa Veljka Marića i da se u sklopu toga preispita i problem univerzalne jurisdikcije koja je, kažu, dovela do toga da Marić završi u zatvoru u Srbiji. 'Mi se nadamo da će oni imati sluha po tom pitanju, jer je ta univerzalna jurisdikcija postala prvorazredno međunarodno, unutarnjopolitičko i pravno pitanje. Na neki način je postala kost u grlu i prava i vanjske politike i međudržavnih odnosa', kazao je Vlado Iljkić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Kako bi njihova inicijativa došla na dnevni red Sabora, trebaju im potpisi trećine zastupnika, no Iljkić je uvjeren da će ih dobiti 54.

'Hoće li doći na dnevni red, ne znamo, ali to je najmanje što ovog trenutka možemo napraviti za Veljka Marića i sve eventualne 'Veljke Mariće'', zaključuje Iljkić.

351897, 296611, 292939, 292538