revitalizacija banije

[FOTO] Stožer za obnovu sastaje se u Petrinji, stigao i Plenković

29.12.2021 u 09:34

Bionic
Reading

Na godišnjicu razornog potresa koji je pogodio Baniju i uništivši domove promijenio život stanovništvu u srijedu je u Petrinji uz nazočnost premijera Plenkovića počela sjednica Stožera za obnovu, nakon koje će biti potpisano nekoliko ugovora s ciljem revitalizacije tog područja

Na sjednici Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa bit će predstavljena prezentacija o posljedicama potresa, interventnim mjerama nakon potresa, poduzetim mjerama za pomoć građanima i lokalnoj zajednici, uloženim financijskim sredstvima, obnovi te planovima za gospodarsku, demografsku i društvenu revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak potpisat će potom ugovore za izgradnju nove sportske dvorane, pristupne ceste i rekonstrukcije Srednje škole u Petrinji, kao i za izgradnju zgrade Ekonomske škole u Sisku. Župan Celjak i dekan Građevinskog fakulteta u Zagrebu Stjepan Lakušić potpisat će pak sporazum za otvaranje izvanrednog studija građevinarstva u Sisku. Vlada je u ponedjeljak u Zagrebu predstavila i Program društvene i gospodarske revitalizacije Sisačko-moslavačke županije, vrijedan 15 milijardi kuna.

Cilj je programa infrastrukturna, gospodarska i demografska obnova županije koja gospodarski zaostaje za ostatkom Hrvatske, a prioritet mu je obnova potresom pogođenog područja. Uz dovršetak autoceste Zagreb-Sisak, program predviđa brojne poduzetničke projekte te obnovu srušenih stambenih objekata. Na današnji dan prošle godine Baniju je pogodio potres kojem je magnituda u epicentru bila 6,2 prema Richteru. U potresu je život izgubilo sedam osoba, a od teških zadobivenih ozljeda nekoliko mjeseci kasnije umrla je još jedna osoba.

  • +2
Stožer civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Tom je potresu prethodio, dan ranije, snažan potres magnitude 5,0 prema Richteru, a podrhtavanja su se na Baniji nastavila cijelu godinu.

Posljedice se saniraju od prvoga dana, no i danas brojni stanovnici žive u kontejnerima ili mobilnim kućicama.

  • +14
Petrinja Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer Plenković i ministri tijekom današnjeg boravka na Baniji obići će u Petrinji novoizgrađenu sportsku dvoranu OŠ Mate Lovraka, kao i dječji vrtić u izgradnji Petrinjčica te poduzetnički centar Centar novog života.

Nakon toga u crkvi sv. Lovre bit će na misi za sve žrtve razornog potresa, a potom odlaze u Sisak, u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić. Ondje će obići i izložbu 'Budućnost nakon potresa' priređenu povodom 125. obljetnice osnutka bolnice.