počelo je

Sloveniju čeka katastrofa: Rijeke se već izlijevaju, u Italiji bujice nose aute

02.11.2023 u 23:07

Bionic
Reading

Kako su meteorolozi najavili, uslijed povećanog protoka izazvanog obilnom kišom, rijeke u zapadnom dijelu Slovenije, posebno u Gorenjskoj i Posočju, počele su naglo rasti. Konkretno, u slivu Save Bohinjke i gornjeg toka Soče vodotoci su se već počeli izlijevati, priopćila je u četvrtak navečer slovenska Agencija za zaštitu okoliša

Na cijelom području sjeverozapadne Slovenije te u dijelu središnje Slovenije i uz obalu vjerojatne su poplave bujičnih vodotoka i povratnih oborinskih voda. Izlijevanje rijeka moguće je i u Vipavi, Savinjskoj dolini i Koruškoj, javlja RTVSlo.

Protok Drave duž granice Austrije i Slovenije zasad je još stabilan, a od ponoći do petka u podne brzo će rasti. Ujutro će se razliti na najizloženijim dijelovima, a tijekom dana očekuju se poplave duž cijelog toka Drave. U petak poslijepodne i u subotu Drava može poplaviti u većim razmjerima.

Porast će i razina mora, uz noćnu plimu do 4 sata more može poplaviti do visine od 30 centimetara, javlja Arso. Stravične snimke iz talijanskog mjesta Figline di Prato nedaleko od Firenze pokazuju kako bi to moglo izgledati.

Rekordna količina padalina od četvrtka ujutro zabilježena je na Vogelu, gdje je palo 100 milimetara kiše po kvadratnom metru. Sljedećih će sati oborina na sjeverozapadu Slovenije dodatno jačati, a u petak sredinom noći kroz Sloveniju sa zapada početi prelaziti hladna vremenska fronta uz koju će nastati oluje s pljuskovima i jakim udarima vjetra.

Na širem području Julijskih Alpa i njihovog podnožja očekuje se 100 do 200 litara kiše po četvornom metru. Drugdje u brdovitim predjelima Slovenije pasti će od 60 do 120 litara kiše po kvadratnom metru.

  • +22
Poplava na riječkoj tržnici Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Slična upozorenja vrijede i za Hrvatsku, gdje je DHMZ za petak izdao crveno upozorenje u riječkoj, splitskoj i kninskoj regiji zbog mogućeg jakog grmljavinskog nevremena.

U noći na petak sa zapada stiže postupno jače naoblačenje, s kišom i pljuskovima s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi, praćeni obilnom oborinom. Na kopnu će zapuhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu južni vjetar i jugo u jačanju na umjereno i jako, prema večeri mjestimice i olujno.

'Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima danim od strane nadležnih tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne, pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti', upozorava DHMZ.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'