PRVI REZULTATI

Stopa zaraze u Velikoj Britaniji naglo pala zbog brzog cijepljenja

08.04.2021 u 16:02

Bionic
Reading

Brzo procjepljivanje u Engleskoj počelo je davati pozitivne rezultate pa je stopa zaraze naglo pala u ožujku, prema podacima objavljenima u četvrtak

Studija REACT, koju su proveli znanstvenici Imperial Collega London, pokazala je da su zaraze pale približno za 60 posto u odnosu na zadnju studiju iz veljače te je sada u prosjeku zaražen svaki petstoti stanovnik.

Paul Elliott, direktor programa REACT pozdravio je "dobru vijest" o padu broja zaraženih kao pokazatelj "da idemo u dobrom smjeru".

Pad novih zaraza posljedica je i tromjesečnog zatvaranja, rekao je, ali i znak da je kampanja cijepljenja dala rezultate.

"Broj zaraženih je najmanji u skupini koja je najviše procijepljena, a to je, prema našim podacima od 65 do 74 godina i od 75 naviše" te "stoga mislim da počinjeno svjedočiti... učinku cijepljenja", rekao je novinarima.

Ukupno je u Engleskoj prevalencija pala s 0,49 u veljači na 0,20 u ožujku

Znanstvenici iz programa REACT upozoravaju da je sredinom ožujka brzina opadanja zaraze počela stagnirati i taj trend će sada budno motriti.

Mnoge su se škole počele otvarati u ovom tjednu, a ograničenja će dodatno biti ublažena idući tjedan.

Studija REACT jedno je od najvećih istraživanja o covidu-19 u Engleskoj s više od 140.000 volontera testiranih između 11. i 30. ožujka, što je bio zadnji krug.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozdravio je rezultate studije kazavši da su "ti rezultati obećavajući i pokazuju važan učinak lockdowna u kombinaciji s našim fenomenalnim programom na pad stope zaraženih tim užasnim virusom".