FACEBOOK USTANAK

Stop devastaciji Zadra!

19.03.2013 u 18:47

Bionic
Reading

'Zadar je najveće gradilište u zemlji', 'Zadar je najbolja jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj', 'Zadar se razvija u metropolu Mediterana'... Naslušali su se Zadrani proteklih godina ovakvih parola na stotine i onda konačno odlučili skrenuti pozornost javnosti na istinsko stanje stvari u gradu u kojem se trgovi pod krinkom urbanizacije pretvaraju u pustopoljine na kojima će prirodni hlad zamijeniti hlad glomaznih suncobrana budućih ugostiteljskih objekata. Skupina Zadrana i svih onih kojima je Zadar u srcu pokrenula je grupu na Facebooku 'Stop devastaciji Zadra' koja je u manje od deset dana, unatoč činjenici da je zatvorenog tipa, okupila više od 1.700 članova

Cilj koji nas povezuje jest zaustaviti urbanu devastaciju ovog tri i pol tisuće starog dragulja i popravak dosad učinjene štete. Dobrodošli su svi dobronamjerni i spremni da osobno, u okviru svojih mogućnosti, doprinesu ostvarenju postavljenog cilja' - kazuju administratori grupe. Okidač za pokretanje građanske inicijative novi je izgled Poljane Šime Budinića koji su Zadrani gotovo jednoglasno dočekali na nož. Osnivačica grupe Volga Švorinić poslala je Gradu Zadru, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu kulture, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode i ZDA - Društvu zadarskih arhitekata predstavku u kojoj traži objašnjenja vezana uz preuređenje tog javnog prostora.

'Zašto se dozvolilo da životno mjesto u Gradu postane pust, sablastan i bezličan prostor? Uspoređujući dosadašnji izvorni izgled trga sa obnovljenim, očito je da je žrtvovana intimnost medijevalnog ambijenta u korist 'neorenesansne' monumentalnosti. Prije svega trg danas izgleda nedovršeno, mi strahujemo da se eventualnim dovršenjem pretvori u kič-ekspoziciju malograđanskog ukusa, osobito ako se namjerava postaviti urbana oprema (mislimo na kipove, klupe, lampe, koševe, oglasnike i sl.). Pitamo vas kako je moguće da se pri obnovi Poljane nije vodilo računa o očuvanju zelenih površina? Zar je moguće da se nisu mogla sačuvati ili eventualno zamijeniti postojeća stabla i ostalo zelenilo na način da se uklope u novu viziju prostora već su potpuno uklonjeni? U nadi da će gradske vlasti ozbiljno shvatiti našu zabrinutost i učiniti sve da povrate život (zelenilo) na Poljanu, ali i spriječiti daljnje propuste i devastaciju stare gradske jezgre i cijeloga Grada, očekujemo vaš odgovor' - napisala je Volga Švorinić u predstavci. Ono čega se građani Zadra najviše pribojavaju je pretvaranje Poljane u veliku ugostiteljsku terasu, što će se vrlo izgledno i dogoditi. U pokušaju da spase što se spasiti da, odlučili su se odmaknuti od tipkovnica i organizirati druženje uživo.

'Iako je Facebook izvrsno sredstvo komunikacije, onaj neposredan kontakt od presudnog je značaja. Stoga pozivamo sve entuzijaste, sve 'lokal-patriote', sve stručnjake iz područja prava, arhitekture i hortikulture, povjesničare umjetnosti kao i sve one kojima se ovo druženje učini zanimljivim i nemaju osobnih, privatnih obveza da nam se pridruže. Srest ćemo se 30. ožujka, sat i mjesto objavit ćemo naknadno, ali na vrijeme' - status je kojim administratori pokušavaju animirati sugrađane na zajedničku akciju. Zadrani se s nostalgijom sjećaju starog izgleda Poljane Šime Budinića, nedostaje im zelenilo, posebice palme, razočarani su i gnjevni, ali se još uvijek nadaju da ima mjesta za korekcije. Pojedinci pak poručuju kako je kasno za bilo kakve promjene, jer se šutjelo kada je plan uređenja bio na javnom uvidu.