'NE IZOLACIONALIZMU'

Stoltenberg uvjeren da će Trump poštivati obveze prema NATO-u

15.11.2016 u 15:05

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u utorak uvjerenost da će novoizabrani američki predsjednik Donald Trump poštivati svoje obveze prema NATO-u, samo nekoliko dana nakon što ga je pozvao da se ne okreće izolacionizmu, prenose agencije

'Novoizabrani predsjednik Donald Trump rekao je u predizbornoj kampanji da je velik pobornik NATO-a i siguran sam da će biti predsjednik ... koji će poštivati sve obveze SAD-a prema Savezu', rekao je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu, prenosi AFP.

'Snažan NATO je važan za Europu ali i za SAD', rekao je, dodajući da se slaže s Trumpom da bi Europljani trebali povećati izdvajanja za obranu.

'Apsolutno sam siguran da će NATO i dalje biti temelj naše sigurnosti', naglasio je.

Stoltenberg je također kazao kako NATO želi dijalog s Rusijom nakon što su Trump i Putin u ponedjeljak dogovorili da će razvijati 'konstruktivnu suradnju', prenosi Reuters.

'Poruka NATO-a je da želimo dijalog s Rusijom. Rusija je naš najveći susjed, s Rusijom se mora računati, a dijalog je posebno važan kada su napetosti velike i kada smo suočeni s puno drugih sigurnosnih izazova', rekao je.

Glede Ukrajine, naglasio je kako je važno 'poštivati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet svih nacija, uključujući Ukrajinu pa prema tome nikada nećemo prihvatiti kršenje teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine'.