financijski ponor

[VIDEO/FOTO] Tomislav Stojak: Zbog rasipničke i neodgovorne politike Milana Bandića u Zagrebu kreće apsolutna financijska katastrofa

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2020 13:23
  • Objavljeno 21.10.2020 u 12:57
Tomislav Stojak na konferenciji za novinare

Tomislav Stojak na konferenciji za novinare

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Zastupnik u Zagrebačkoj skupštini Tomislav Stojak upozorio je da Zagreb nije u stanju financirati svoje obveze, a gradonačelnika Milana Bandića prozvao zbog "rasipničke" politike grad gura u financijski ponor

Stojak je u srijedu na konferenciji za novinare rekao da, nakon 1,3 milijardi kuna minusa u lanjskom gradskom proračunu, Gradska uprava i Holding na narednu sjednicu Skupštine šalju sporazume o međusobnom reguliranju financijskih obaveza, koje iznose više od 370 milijuna kuna.

Šalju ih, tvrdi, jer Zagreb nije u stanju financirati preuzete obaveze te ih prebacuje na 2021. i 2022. Radi se, kaže, o raznim projektima koji se tiču gradnje škola, ambulanata, svih neplaćenih računa koji su dospjeli na naplatu, a vezani su za usluge Čistoće, Zrinjevca, Zagrebačkih cesta, itd.

Grad nema novaca za svoje obveze

"Kasni se s plaćanjem obveza i moramo biti jako zabrinuti za financijsko stanje Zagreba. Radi rasipničke i neodgovorne politike gradonačelnika Milana Bandića grad će doći i pada u financijski ponor, kreće jedna apsolutna financijska katastrofa jer Zagreb nema novaca za svoje obveze", naglasio je Stojak.

Osim neplaćanja računa Holdingu i ZET-u, naveo je da Zagreb redovno ne isplaćuje plaće svojim djelatnicima. Ovaj mjesec plaća je djelatnicima Gradske uprave, gradskih institucija i ustanova, vrtića kojima je Zagreb osnivač kasnila "kao nikada dosad", upozorio je.

"Već je sada javna tajna da će u studenome plaća za listopad kasniti više od pola mjeseca", kaže Stojak i ponavlja kako je to posljedica neodgovorne politike koja ne brine o budućnosti Zagreba, nego se isključivo veže za interese gradonačelnika.

Ako se tako nastavi, pita hoće li Zagreb moći servisirati svoje obaveze kako bi mogao isplaćivati plaće djelatnicima i plaćati materijalne troškove, ili će sa svojom politikom to dovesti u pitanje pa se ništa drugo neće moći financirati, nikakvi razvojni projekti.

Kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna

Stojak je podsjetio i na kreditno zaduženje Zagreba i Holdinga od četiri milijarde kuna te nenaplaćena i sporna potraživanja u iznosu od 1,2 milijardi kuna. Smatra i da Zagreb nema 20 posto koje treba osigurati za obnovu kuća, stanova i javnih institucija.

  • +3

Tomislav Stojak održao konferenciju o financijskom stanju Zagreba

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

"Ako želimo bolji Zagreb onda ovakvo neupravljanje našim novcima ne smije u budućnosti postojati i moramo hitno mijenjati stvari", poručio je.

Od gradonačelnika traži da zastupnicima podastre rebalans gradskog proračuna i reviziju, sve projekte koji su planirani tijekom ove i idućih godina kako bi vidjeli od čega se odustaje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!