POČEO SUMMIT

Što Vesna Pusić nudi kineskom premijeru u Beogradu?

16.12.2014 u 21:34

Bionic
Reading

U Beogradu je u utorak započeo 3. summit šefova vlade Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (CEEC), u okviru kojeg se održava i četvrti ekonomsko-trgovinski forum CEEC

'Ponosan sam što je Srbiji povjerena uloga domaćina summita, koji okuplja zemlje Europe kao nezaobilazan mehanizam suradnje u regiji, a globalni mu značaj daje to što je Kina pokrovitelj ovog skupa', ocijenio je domaćin ovog skupa srbijanski premijer Aleksandar Vučić na otvorenju summita.

Vučić je rekao da će beogradski susreti izaslanstava tijekom summita CEEC pridonijeti 'preplitanju regionalnog i globalnog, razumijevanju Istoka i Zapada i prožimanju zajedničkih interesa'.

Kineski premijer Li Keqiang poručio je da njegova zemlja želi svojom tehnologijom i znanjem pomoći razvoj u zemljama središnje i istočne Europe, prije svega pridonoseći otvaranju novih radnih mjesta i unaprijeđenju infrastrukture.

'Veliki izazovi za sve zemlje danas su otvaranje novih radnih mjesta, ekonomski preustroj, sigurnost i stabilnost. Mir je pravac kojim trebamo ići dalje, a Kina se zalaže za strategiju otvorenosti prema stabilnosti svih regiona, kako bismo odgovorili na zajedničke težnje ljudi u tim regikama', rekao je Li Keqiang.

Otvorenju summita prethodio je početak četvrtog ekonomsko-trgovinskog foruma CEEC tijekom kojeg će sudionici u četiri panela razgovarati o gospodarskoj suradnji i projektima u središnjoj i istočnoj Europi, te regiji za koje je Kina namijenila 10 milijardi eura.

Hrvatsko izaslanstvo na ovom skupu predvode potpredsjednica vlade i šefica diplomacije Vesna Pusić, te ministar prometa, pomorstva i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

Pusić kaže Hrvatska ima projekte moguće interesantne Kini

Hrvatska ima projekte koji bi mogli biti potencijalno interesantni za Kinu, izjavila je u utorak u Beogradu potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona je, u izjavi za hrvatske medije na ekonomsko-trgovinskom forumu Kine i zemalja središnje i istočne Europu koji je u utorak započeo u Beogradu, istaknula da nije riječ samo o projektima infrastrukture, ukazavši na prednost činjenice da je Hrvatska članica Europske unije.

'Kineska strana može iskoristiti činjenicu da je Hrvatska članica EU i da možda neku od svojih proizvodnji s tržišta EU preseli ili dovede u Hrvatsku', rekla je Pusić podsjetivši da su o tome već vođeni razgovori.

Među potencijalnim projektima interesantnim za ulagače iz Kine Pusić je spomenula Zagrebačku obalu u Rijeci, termoelektranu i zračnu luku u Osijeku, zračnu luku na Krku.

'To su neki projekti koji su u ovom trenutku u tijeku. Hrvatska će ići u istraživanje nafte i plina na kopnu - to je energetski projekt koji je potencijalno od interesa za Kinu', ocijenila je ona. Pusić je ocijenila da je, unatoč činjenici da u Beograd nije doputovao premijer Zoran Milanović, 'Hrvatska zastupljena na zadovoljavajućoj razini i 'baš kako treba'.