SVE O Un-u

Što uopće znate o moćnoj organizaciji kojom ovih dana šparta Plenković?

20.09.2017 u 20:55

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratit će se u četvrtak Općoj skupštini UN-a tijekom opće rasprave čija je glavna tema 'Fokusiranje na ljude: stremljenje miru i dostojnom životu za sve na održivom planetu'. Tportal pojašnjava što su to Ujedinjeni narodi, kako funkcioniraju te tko je glavni financijer moćne organizacije

Ujedinjeni narodi ili, skraćeno, UN međunarodna je organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku suradnju, širenje tolerancije te promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata osnovno pitanje budućeg razvoja svijeta bilo je kako očuvati svjetski mir i sigurnost te poboljšati međunarodnu suradnju i prijateljske odnose među narodima, čime je ta organizacija zamijenila neučinkovitu Ligu naroda osnovanu 1919. godine. UN na svojevrstan način podsjeća tko ga je osnovao jer su pet glavnih zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, a koje čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina te Rusija.

Zadani ciljevi novoosnovane organizacije zapisani su u osnivačkoj Povelji Ujedinjenih naroda koja je potpisana 26. lipnja 1945. godine u San Franciscu, a stupila je na snagu 24. listopada 1945., nakon što ju je prihvatila 51 država te se taj dan slavi kao Dan Ujedinjenih naroda. Povelja je u međuvremenu doživjela nekoliko izmjena koje su stupile na snagu 31. kolovoza 1965., 12. lipnja 1968. i 24. rujna 1973. godine.

UN ima 193 države članice, gotovo sve međunarodno priznate države. U članstvu jedino nisu Tajvan, Palestinski teritoriji, Vatikan te Demokratska Arapska Republika Sahara, a sjedište organizacije nalazi se u New Yorku.

Raspolaganje 'plavim kacigama'

Glavna tijela UN-a su Opća skupština, Vijeće sigurnosti, Ekonomsko i socijalno vijeće, Međunarodni sud i Tajništvo, na čelu kojeg je glavni tajnik UN-a. U sastavu organizacije djeluje još 18 tijela, fondova i programa poput UNICEF-a, UNHCR-a, FAO-a i UNESCO-a.

  • +4
Ujedinjeni narodi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Opća skupština UN-a ima najviše nadležnosti, raspravlja o svim pitanjima iz osnivačke povelje, odlučuje o sastavu svih organizacija, proračunu, primanju novih članica i imenovanju novog tajnika. To je tijelo sastavljeno od svih članica, od kojih svaka ima jedan glas, dok skupštinom trenutno predsjeda slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

Vijeće sigurnosti je najvažnija organizacija UN-a jer je odgovorno za očuvanje mira i sigurnosti u svijetu. Ima pet stalnih članica s pravom veta i deset nestalnih članica koje bira Opća skupština na dvije godine po regionalnom načelu. Za potrebe očuvanja mira u svijetu Vijeće sigurnosti raspolaže tzv. plavim kacigama, koje uz oružane snage čine vojni i civilni promatrači.

Ekonomsko i socijalno vijeće kao tijelo Opće skupštine usklađuje djelatnost UN-a i specijaliziranih organizacija koje djeluju na gospodarskim, socijalnim, kulturnim, humanitarnim, obrazovnim, zdravstvenim i drugim područjima.

Njemački kao dokumentacijski jezik

Unutar organizacije djeluje i Međunarodni sud osnovan 1945. godine osnivačkom poveljom UN-a. Djeluje u Haagu, a čini ga petnaest sudaca koje biraju Opća skupština i Vijeće sigurnosti, s mandatom od devet godina. Nadležan je za pitanja određena osnivačkom poveljom i za probleme koje mu predlože članice.

Tajništvo se pak brine o tekućem poslovanju UN-a, provodi političke odluke i program UN-a. Na čelu mu je glavni tajnik UN-a, kojeg na pet godina bira Opća skupština. Od 2017. godine na dužnosti glavnog tajnika nalazi se Portugalac Antonio Guterres.

Službeni jezici Ujedinjenih naroda su engleski, francuski, španjolski, ruski, mandarinski i arapski, dok su radni jezici Vijeća sigurnosti isključivo engleski i francuski. Njemački jezik od 1972. godine uživa status dokumentacijskog jezika, stoga se sve odluke, akti, ugovori, sporazumi, izvješća i druga dokumentacija prevode i na taj jezik.

SAD je kao supersila s od 22 do 25 posto najveći financijer UN-a. Potom dolazi Japan, Njemačka te ostale države.

Plaće i koristi

Godišnja neto plaća UN-ovih zaposlenika kreće se ovisno o rangu zaposlenika. Najniže plaće kreću se od 37.000 do 80.000 američkih dolara godišnje, srednje rangirani službenici imaju od 67.000 do 106.000 dolara godišnje, a najviše rangirani plaćeni su od 95.000 do 123.000 američkih dolara.

Zaposlenici UN-a imaju razne koristi, od svih plaćenih troškova putovanja na dužnosti do obiteljskih naknada. Posebno je plaćen i odmor zaposlenika, posebno onima koji se na dužnosti suočavaju sa stresnim situacijama.

Na temelju Odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 22. svibnja 1992., Republika Hrvatska od toga je datuma postala članicom Ujedinjenih naroda te na temelju pristupa i stranka Povelje Ujedinjenih naroda, kao i Statuta Međunarodnog suda.