ODALI POČAST

Što se o Vukovaru govorilo u Europarlamentu

19.11.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Obljetnica pada Vukovara u ponedjeljak je obilježena i u Europskom parlamentu u Strasbourgu. Hrvatski zastupnik Davor Ivo Stier je spomenuo da je u koloni sjećanja sudjelovalo oko sto tisuća ljudi. 'Išli su od vukovarske bolnice do memorijalnog groblja, najveće masovne grobnice u Europi nakon Drugog svjetskog rata', kazao je Stier

Stier je pozvao sve kolegice i kolege da odaju počast vukovarskim žrtvama te da izraze zahvalnost onima koji su svojom žrtvom omogućili da Vukovar i Hrvatska danas budu u slobodi, u miru u ujedinjenoj i pomirenoj Europi. Dvoranom se potom prolomio pljesak, a Martin Schulz se zahvalio Stieru. Ruža Tomašić se u govoru u Europskom parlamentu također osvrnula na stradanje Vukovara.

'Na današnji dan prije 22 godine u agresorske ruke je pao simbol hrvatske slobode i samostalnosti – Vukovar. S obzirom na to, i ja i ostale kolege iz Hrvatske svoje mjesto u ovom domu dugujemo žrtvama i hrvatskim braniteljima grada Vukovara', kazala je Tomašić.

Kao i svima ostalima, nastavila je, koji su ostavili neizbrisiv trag u obrani države, stoga je odlučila posvetiti svoj govor traumatiziranim sredinama, jer suživot, sloboda i demokracija jako su krhki u sredinama koje još uvijek osjećaju posljedice rata. 'Neriješeni zločini, političke manipulacije i teško socijalno stanje dodatno povećavaju osjećaj nepravde', naglasila je Tomašić.

Potrebno je puno više od deklarativnog suosjećanja državnih struktura, smatra eurozastupnica, da bi takve sredine bile ravnopravne s onima koje nemaju takve ožiljke. 'Zato se nadam da će i Europska unija pokazati poseban pijetet prema Vukovaru i ostalim hrvatskim sredinama koje nose težak teret iz prošlog ne tako davnog rata. Moramo im ga zajedno olakšati da bismo bilo što od njih mogli tražiti', zaključila je Tomašić.