izbori_tportal copy-08

LOKALNE IGRE I IGRICE

Što SDP dobiva koketiranjem s Kerumom?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 31.05.2017 22:49
  • Objavljeno 31.05.2017 u 22:46
Bionic
Reading

Split će u nedjelju birati između Željka Keruma i HDZ-ova Andre Krstulovića Opare. Bivši splitski gradonačelnik pritom, makar neizravno, ima i pomoć SDP-a. Neki iz te stranke, naime, jasno govore kako Splićani ne bi trebali birati HDZ. Koja je računica i logika SDP-ova koketiranja s Kerumom, priupitali smo i političkog analitičara Žarka Puhovskog

Logika SDP-a, poručuje Puhovski, vrlo je jednostavna. 'Pobijedi li HDZ u Splitu, ta stranka moći će reći da je dobila lokalne izbore. Istina je da dobivaju županije, ali županije tako i tako postoje da bi HDZ u njima pobjeđivao. Ako HDZ izgubi u Kninu ili u Splitu, neće moći reći da su dobili, ali ako dobiju Split, onda će biti pobjednici izbora. SDP na izborima više ne može pobijediti, ali mu je životno važno da spriječi HDZ u osvajanju Splita', kaže Puhovski za tportal.

Kerumov HGS definitivno nije stranka ideološki bliska SDP-u, no unatoč tome Puhovski je uvjeren da glavna oporbena stranka neće trpjeti posljedice koketiranja s bivši splitskim gradonačelnikom. 'Mislim da će, ako Kerum pobijedi, to za SDP završiti samo pozitivno jer će se tumačiti da su spriječili pobjedu HDZ-a, a sami su Split tako i tako već ranije izgubili. Na parlamentarnim izborima, ako budu u rujnu, to će biti druga vrsta igre jer tada Keruma nema', kaže Puhovski i upozorava da su u SDP-u unatoč koketiranju, jako pazili da ne podrže Keruma izravno.

Puhovski sumnja da će se stav SDP-a promijeniti zbog incidenta na današnjem sučeljavanju kada je Kerum izvrijeđao Oparu. 'To ništa ne mjenja jer se Kerum samo malo manje brutalno ponašao jučer na sučeljavanju na Novoj TV. Ovdje je poanta u HDZ-u. Kerum tjera od sebe ljude koji imaju neki građanski tip ponašanja kakav imaju SDP-ovi birači, ali u tom paralelogramu oni se mogu samo nadati da HDZ neće bolje proći', kaže Puhovski.

Neki SDP-ovi dužnosnici, kaže, možda će se sada malo ograditi od Keruma, a neki neće. 'Nema tu neke stegovne vertikale u stranci. Neki će ocijeniti da je opet manje zlo ako nešto gunđaju protiv HDZ-a, a drugi će zašutit', kaže Puhovski.

No što ako SDP sada neizravno podrži Keruma protiv HDZ-a, a on poslije izbora odluči koalirati s HDZ-om? 'Moguće je da će doći do takve koalicije, ali SDP-u to neće puno naštetiti. SDP toliko loše stoji da su ti mali nedostaci irelevantni', kaže Puhovski.

Podsjetimo, posljednjih dana SDP-ovci se sve češće oglašavaju o stanju u Splitu. Iako nisu izravno podržali Keruma, jasno su dali do znanja da split ne bi trebao glasati za HDZ-ova Andru Krstulovića Oparu. 'HDZ neka ne računa da ćemo ih spašavati, to je naša politička ocjena. U ovom slučaju ne radi se o opasnosti od dolaska fašista na vlast, kao što je bio slučaj u Francuskoj s Macronom i Le Pen kao kandidatima za predsjednika. Odakle im uopće ideja tražiti našu podršku kad će nakon izbora ionako ići u koaliciju s Kerumom i u Splitu i u županiji?' kazao je prije neki dan za tportal šef splitsko-dalmatinskog SDP-a Arsen Bauk.

Slično je jučer rekao i sam šef SDP-a Davor Bernardić, koji je birače pozvao da glasaju po savjesti, ali i dodao: 'Ako me pitate hoće li Andri Krstuloviću Opari biti honorirano što je dočekivao Mamića u Splitu, vjerojatno neće.'

Može li se to što SDP radi u Splitu usporediti sa HDZ-om u Zagrebu? Iako ne izražavaju podršku ni Bandiću ni Mrak Taritaš, izvjesno je da će dio njihovih birača glasati za aktualnog gradonačelnika.

Konferencija za novinare Željka Keruma Izvor: Cropix / Autor: Mario Todoric / CROPIX

Usporedivo je, upozorava pak Puhovski, samo pod pretpostavkom da HDZ računa na koaliciju s HNS-om u parlamentu. 'Međutim, to mi se ne čini vjerojatnim. Ako postoji neka vrsta naznake volje za suradnjom, HDZ-u je važno da pobijedi Anka Mrak Taritaš kako bi osnaženi HNS imao snagu da kaže da može surađivati s HDZ-om. Ako Mrak Taritaš izgubi, HNS je relativno dobro prošao, ali ne dovoljno da bi se vodstvo smatralo dovoljno jakim upuštati se u suradnju', kaže Puhovski.

Upozorava na to da se HDZ u Zagrebu raspao i da nema organizaciju. 'Pitanje je vjeruju li u HDZ-u ozbiljno u suradnju s HNS-om. Meni se ne čini vjerojatna ta suradnja, morali bi eliminirati Vesnu Pusić. Ako na to računaju, onda je u interesu da podrže Mrak Taritaš. Ako računaju na Bandića, onda zauzvrat u Saboru imaju većinu koja nije većina i koja ne može trajati duže od dva tri tjedna', kaže Puhovski.

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal