SATIRA ILI KAZNENO DJELO?

Što naši političari kažu o 'Lijepoj našoj haubici'?

19.08.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Treba li zbog pjesme 'Lijepa naša haubico' objavljene u tjedniku Novosti dizati tužbe ili se radi o satiričnoj pjesmici koja je, kako to naglašava Hrvatsko novinarsko društvo, legitiman oblik slobode govora? Rasprava koja se posljednjih dana vodi u javnosti pokazala je da ima i onih koji smatraju da je tjednik, velikim djelom financiran iz državnog proračuna, tako omalovažio hrvatsku himnu, dok drugi kažu da se radi o satiri koja pod egidom slobode govora mora biti dopuštena, koliko god se nekome ne sviđala. Što o svemu misle, priupitali smo i političare i saborske zastupnike

Jedan od onih kojima se ovakvo korištenje i ovakva verzija hrvatske himne nije svidjela je i član Predsjedništva HDZ-a i HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković koji za tportal kaže da se radi 'o neprimjerenom sadržaju, bez obzira što se autori pozivaju na satiru'.

Himna je, podsjeća Jandroković, zaštićena Zakonom o zastavi, grbu i himni RH. Za one koji brane postupak Novosti Jandroković je imao poruku.

'Zanimljivo da oni koji sad to brane, iznimno su osjetljivi kad se dira u njihove vrijednosti, kada se drugi šale i daju neprimjerene komentare na račun manjina. Onda se obrušavaju na one koji to čine. Ako su dosljedni, poštovat će i vrijednosti druge strane. Hrvatska himna je vrijednost zaštićena zakonom i u te stvari ne bi trebalo dirati na ovakav način', smatra Jandroković.

Ovo, kaže Jandroković, nije prvi put da Novosti provociraju nečime objavljenim na njihovim stranicama.

'Novosti se financiraju iz proračuna i svi građani izdvajaju za novine, to su novine koje bi trebale čuvati identitet srpske manjine. Pljuvanje po hrvatskoj himni nije vrijednost identiteta srpske manjine. Autori bi trebali voditi računa koji je temeljni zadatak i cilj portala za koji pišu. Mislim da ovakvim tekstovima ne doprinose sveukupnoj kvaliteti odnosa između većinskog hrvatskog naroda i srpske manjine', poručuje Jandroković za tportal.

Da se ne radi o satiri slaže se i bivša SDP-ova ministrica pravosuđa i aktualna saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović.

'Ne vidim baš u tome satiru. U pjesmi se spominje stih 'dok mu Srbe grobak krije', a s druge strane Hrvate se prikazuje kao ljuto topništvo. Ne radi se o satiri jer se ne izvrgavaju ruglu ili podsmijehu neki ljudi ili neke skupine, nego u cjelini svi i na štetu drugih', kaže za tportal SDP-ova saborska zastupnica.

Iako se u javnim raspravama govorilo o kršenju Zakona o zastavi, grbu i himni RH, Antičević Marinović upozorava na odredbe Kaznenog zakona. Naime, prema Zakonu o zastavi, grbu i himni RH, himna se može izvoditi i na službenim proslavama, političkim skupovima i drugim svečanim manifestacijama te se ne smije izvoditi na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Republike Hrvatske. Himna, navodi se dalje u zakonu, izvodi se sviranjem, pjevanjem ili sviranjem i pjevanjem.

No Kazneni zakon, na koji upozorava Antičević Marinović, kaže tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

'Postoji ta odredba Kaznenog zakona. Jesu li ostvarena obilježja za izvrgavanje ruglu, ocijenit će nadležna tijela. Jednako kao što bi trebala reagirati i kada se diže halabuka oko zastave koja počinje bijelim poljem', poručuje SDP-ovka, upozoravajući pritom da se, primjerice, na takve zastave uopće ne reagira.

No, zbog pjesme u Novostima reagirale su neke političke stranke i udruge. HVIDRA je zatražila reakciju DORH-a, a podizanje kaznenih prijava protiv Novosti i Srpskog narodnog vijeća te autora teksta najavili su u HSP-u.

'Pjesma je objavljena u javnosti. Tijela progona to znaju pa mislim da nije potrebno junačenje u smislu podizanja prijava. Jedna ozbiljna politika ne vodi se kaznenim prijavama', smatra Antičević Marinović.

Ipak, ne dijele svi u SDP-u razmišljanje da u pitanju nije satira.

Ministar uprave i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk priznaje da sporni tekst nije čitao. 'Nemam ništa dodati onome što je reklo Hrvatsko novinarsko društvo', kaže Bauk za tportal.

Podsjetimo, Hrvatsko novinarsko društvo smatra da se radi o satiričnom komentaru. 'Humoristični i satirični komentari u kojima se kritiziraju i komentiraju aktualna događanja korištenjem državnih simbola smatraju se legitimnim oblikom slobode govora. Čak i ako netko tu vrstu komentara ne odobrava ili ako ga ta vrsta komentara vrijeđa', poručili su iz HND-a.

Na slobodu govora, u izjavi, podsjeća i SDP-ov Peđa Grbin koji zbog izbivanja iz Hrvatske nije uspio pročitati tekst u Novostima.

'Nisam pročitao, ali znam da je sloboda govora zajamčena hrvatskim Ustavom, Europskom konvencijom i Europskom poveljom te da svako demokratsko društvo mora dopustiti kritiku na svoj račun', poručio je Grbin za tportal.

'Lijepa naša haubico' na tragu je feralovske satire, smatra, pak, HNS-ov Goran Beus Richembergh, inače član saborskog Odbora za medije.

'Ne radi se ovdje o omalovažavanju himne, nego o korištenju Runjaninove himnične matrice, prije svega stihova Antuna Mihanovića, za satiru. Ne vidim u tome blasfemiju niti je to nešto što bi imalo težinu za povod na neku dreku koja se sada digla. Radije bih da, oni koji najavljuju kaznene prijave, te prijave napišu u stihovima pa da vidimo kakvi su oni znalci stiha i metrike jer samo oni koji znaju pisati pjesme mogu vjerodostojno govoriti o stihovima', kaže za tportal HNS-ov Goran Beus Richembergh.