VODIČ ZA BIRAČE

Što nam donosi izborni dan?

izbori 2011 generički foto

izbori 2011 generički foto

Izvor: tportal.hr / Autor: ilustracija: Vedrana Knežević

Izbori zastupnika za Sabor RH u Hrvatskoj se održavaju 4. prosinca, a u inozemstvu 3. i 4. prosinca 2011. godine

Biračka mjesta
Izborna povjerenstva dužna su najkasnije 10 dana prije izbora objaviti popis biračkih mjesta. Prostorija u kojoj se održava glasovanje mora biti uređena tako da se osigura tajnost glasovanja. Na biračkom mjestu treba biti izvješena zbirna lista svih stranačkih i nezavisnih lista u toj izbornoj jedinici na kojoj se mogu pročitati imena svih kandidata po pojedinim listama.

Trajanje glasovanja
Birališta se otvaraju u sedam, a zatvaraju u 19 sati. Svim biračima koji su se zatekli na biralištu prije zatvaranja omogućit će se glasovanje.

Birački odbor
Birački odbor je tijelo koje izravno provodi glasovanje birača na biračkom mjestu, osigurava pravilnost i tajnost glasovanja te zbraja rezultate glasovanja na biračkom mjestu. Na biračkom mjestu u svakom trenutku moraju biti prisutna najmanje tri od ukupno 10 članova/zamjenika članova biračkog odbora.

Nestranački promatrači na izborima

Nestranački promatrači svojim poznavanjem izbornih pravila i procesa pomažu sprečavanju i/ili otkrivanju kršenja izbornog zakona i pravila, odnosno neregularnosti i manipulacija. Informacije koje će prikupiti pomoći će u izvještavanju domaće i međunarodne javnosti o tijeku izbornog procesa.
Promatrači ne smiju ometati rad izbornog tijela, odgovarati na upite birača, tonski ili video snimati te na bilo koji način utjecati na birače.
Važeći izborni zakon nije predvidio mogućnost stranačkih promatrača.

Postupak glasovanja

Nakon dolaska na biračko mjesto, birač se identificira biračkom odboru (važećom osobnom iskaznicom, putovnicom, vojnom iskaznicom ili vozačkom dozvolom). Nakon evidentiranja (zaokruživanja imena) u Izvatku iz popisa birača, izdaje mu se glasački listić. Na njemu su otisnuti serijski broj te popis stranačkih/koalicijskih/nezavisnih lista i njihovih nositelja po rednim brojevima. Glasovanje se obavlja osobno, zaokruživanjem jednog rednog broja ispred imena liste. Ispunjeni glasački listić ubacuje se u glasačku kutiju na kojoj se nalazi zalijepljen isti onakav listić kakav se u nju ubacuje.

Posebne kategorije birača
Birač s tjelesnom manom i nepismena osoba može osobno doći na biračko mjesto s osobom od povjerenja koja je pismena i koja će po ovlaštenju birača zaokružiti jedan redni broj.
Birač koji nije u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto zbog teže bolesti ili nepokretnosti obavijestit će o tome na izborni dan birački odbor koji će odrediti dva člana ili zamjenike članova da posjete birača u mjestu gdje se nalazi i omogućiti mu glasovanje, vodeći računa o tajnosti glasovanja.
Birač na službi u oružanim snagama, birač koji se kao član posade pomorskog ili riječnog broda pod hrvatskom zastavom na dan izbora zatekne izvan granica Republike Hrvatske te birač lišen slobode glasuje na posebnim biračkim mjestima koja će odrediti nadležna ministarstva.
Svi navedeni birači glasuju za zastupnike svoje izborne jedinice ili, ako su pripadnici nacionalnih manjina, za kandidate za zastupnike nacionalnih manjina, prema svom prebivalištu, a ne za zastupnike izborne jedinice na čijem se području nalazi biračko mjesto na kojem će glasovati.

(Ne)važeći glasački listići
Važeći glasački listić jest onaj iz kojega se nedvojbeno može utvrditi za koju je listu ili kandidata birač glasovao. Nevažeći glasački listić jest neispunjeni glasački listić, listić na kojem je zaokruženo više lista ili listić iz kojeg se ne može sa sigurnošću utvrditi za koga je birač glasovao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi