MREŽE PUNE PROBLEMA

Što muči hrvatske ribare pred vratima Unije

04.05.2012 u 07:00

Bionic
Reading

'Za godinu dana mnogi ribari će ostati bez posla', kaže predsjednik udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum Daniele Kolec, koji smatra da će se za velik broj ribara sadašnje već teško stanje ulaskom u EU još pogoršati

Puno pitanje za ministre Čačića i Jakovinu

Stanje i perspektive hrvatskog ribarstva u EU jedna je od tema o kojoj će se raspravljati u Umagu. Naime, Umažani obilježavaju Dan grada svečanom sjednicom Gradskog vijeća te otvaranjem čak dva sajma, Umag land i 7. izdanje međunarodnog sajma ribarstva i ribarske opreme Crofish. Među brojnim uzvanicima, Crofish će posjetiti ministar gospodarstva i prvi potpredsjednik Vlade RH Radomir Čačić te resorni ministar Tihomir Jakovina sa suradnicima pa će tako ribari imati priliku iz prve ruke dobiti odgovor na pitanje hoće li im biti bolje ili gore.

'Problema ima jako puno, pa ih je teško sve nabrojati. Ne znam odakle početi. Uglavnom, ulaskom u EU očekujemo da će nam biti teže. Na primjer, ribari zapadne obale Istre, koji sad još mogu kočariti do jedne nautičke milje odnosno dva kilometra od obale, ići će na tri milje odnosno šest kilometara van obale. Naše plivarice za malu plavu ribu morat će biti po ribarskim standardima EU-a, koji striktno propisuju visinu mreže i morsku dubinu na kojoj se s njom može raditi. Puno ribara izgubit će posao zbog tog', kaže Kolec.

Napominje da je cijena ribe u usporedbi s Italijom jako niska. 'Dok je kod nas kilogram ribe sedam kuna, u Italiji je to sedam eura. Burze ribe ne funkcioniraju, a trebale su niknuti po cijelom Jadranu. Morali bi ih imati do ulaska u EU ako želimo imati tržišnu ekonomiju', smatra predsjednik udruge Mare Croaticum. Kako veli, još uvijek nisu napravljeni ni Planovi upravljanja, marikultura je najmanje poticajna, a gorući problem ribarima su i kvote nafte.

'Sada vodimo evidenciju o radnim satima radnika i kad ispunimo kvotu možemo ostati doma. Upozoravali smo već da su ribari proizvođači hrane, a ne obrtnici. Mi ne radimo 360 nego 120 dana', napominje Kolec, nezadovoljan što su ribari po sili zakona svrstani pod okrilje Obrtničke, a ne Poljoprivredne komore.

'Naši ribari još nisu svjesni što ih čeka kad uđemo u EU', kaže Kolec. No, osim striktnih ribarskih europskih propisa, ribarima će biti teže i stoga što su neki naši 'prevedeni' propisi čak i oštriji. 'Čitao sam na talijanskom europske uredbe koje se tiču ribarstva i silno sam se iznenadio kad sam naišao da neke odredbe kod nas nisu iste, nego su čak strože. Tako u Europi možete s broda prodavati do 50 kilograma ribe bilo koje vrste ili kvalitete. Kod nas je količina također 'do 50 kilograma', no ograničava nas iznos od 1.000 kuna koji za tu količinu možemo zaraditi', ističe Kolec. Napominje da je u Europi očevidnik dokument koji služi samo statistici, no kod nas ga može bilo koja služba koristiti.

'U 20 godina nakupilo se puno problema da bi ih sve mogli riješiti u godinu dana', kaže Kolec, no smatra da bi se ipak neke stvari mogle do ulaska u EU popraviti u korist ribara, pri čemu treba samo promijeniti određene članke u pravilnicima. No, hoće li biti sluha?